Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul a aprobat rectificarea de buget. Consiliul Fiscal avertizeaza: Sunt riscuri semnificative!

Guvernul a aprobat rectificarea de buget. Consiliul Fiscal avertizeaza: Sunt riscuri semnificative!
Rectificarea bugetara pentru anul 2017 a fost aprobata miercuri de Guvern, insa Consiliul Fiscal trage un semnal de alarma cu privire la riscurile pentru deficitul bugetar.

"Prima rectificare a bugetului pentru 2017 a fost aprobata astazi de Guvern in conditiile inregistrarii unei cresteri economice de 5,8% pe primul semestru, ceea ce a determinat o crestere a PIB cu 21,9 miliarde lei, conform estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei.

Veniturile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu 1.060,7 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu 1.705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se mentine la 2,96% din PIB, potrivit metodologiei cash", se arata intr-un comunicat al Guvernului, remis Ziare.com.

Mai mult, Executivul asigura ca "toate institutiile publice au asigurate integral fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor de functionare".

Tot miercuri, in debutul sedintei de Guvern, premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului de Finante, Ionut Misa, sa explice rectificarea bugetara pozitiva, subliniind ca este "cel mai important punct de pe ordinea de zi" si ca este necesar "pentru colegi si pentru natie, prin colegii nostri de la presa".

"Poate distribuiti acest material la toata lumea - si la presa, ca sa nu mai auzim ca rectificarea e pozitiva, dar nu e pozitiva, ca de fapt deficitul e mai mare -, ca sa se lamureasca toata lumea", i-a spus apoi Tudose.

Anuntul Executivului privind rectificarea bugetara a determinat Consiliul Fiscal sa traga un semnal de alarma.

Intr-o opinie postata pe site-ul institutiei se arata ca aceasta "identifica cu prilejul constructiei bugetare initiale mai multe elemente de natura sa sugereze nu doar existenta unor riscuri semnificative pe termen scurt la adresa evitarii intrarii in procedura de deficit excesiv pe fondul unor venituri bugetare pe care le considera supradimensionate si a sub-bugetarii unor categorii de cheltuieli, dar si vulnerabilizarea finantelor publice pe termen mediu in conditiile inregistrarii unei deviatii persistente si de amploare de la obiectivul pe termen mediu".

Iata alte constatari ale Consiliului Fiscal:

"Amplitudinea depasirii plafonului aferent cheltuielilor de personal pentru anul in curs este fara precedent";"Veniturile totale ale bugetului general consolidat sunt revizuite ascendent cu 1.873,6 milioane lei, reflectand insa evolutii divergente la nivelul venituri... citeste mai departe despre "Guvernul a aprobat rectificarea de buget. Consiliul Fiscal avertizeaza: Sunt riscuri semnificative!" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 821 ori