Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Grânele ieftine din Ucraina şi agricultorii din România

Grânele ieftine din Ucraina şi agricultorii din România

Agricultorii din zona de frontieră a României cu Ucraina se plâng că afacerile le sunt stricate de cerealele ieftine din Ucraina. Ei fie îşi vând recoltele la prețuri dezavantajoase, fie nu mai recoltează deloc.

Nu puține au fost dezbaterile din ultimele luni privind efectele sancțiunilor împotriva Rusiei. Însă măsurile de solidaritate cu Ucraina ar putea avea și ele consecințe nefericite asupra economiilor europene, scrie DPA.

Un exemplu sunt cerealele ieftine din Ucraina, care creează din ce în ce mai multe probleme agricultorilor. Comerțul cu Ucraina, facilitat în urma războiului de agresiune rusesc, a dus la o cantitate mult mai mare de furaje și alimente pe piețele din Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, după cum relevă un document comun al acestor șase țări UE, citat de agenția germană de presă.

”Dacă nu este limitată, această creștere ar putea duce la dificultăți serioase pentru producătorii agricoli din blocul comunitar", se arată în raport.

În ediţia sa de vineri, 27 ianuarie 2023, ziarul Die Welt constată la rândul lui că fermierii sunt victimele unor politici UE bine intenționate, dar care pot avea consecințe neprevăzute și costisitoare pentru afacerile acestora.

Die Welt: ”Fermierii români avertizează de multă vreme!”

După invazia rusă în Ucraina și blocarea porturilor ucrainene de către Rusia, UE a dorit să ajute producătorii ucraineni să vândă cereale în străinătate. La momentul respectiv, blocada rușilor împotriva exporturilor amenința să excludă de pe piața mondială Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori agricoli din lume. Amintim că, potrivit Comisiei Europene, înainte de război, Rusia și Ucraina furnizau împreună aproximativ 34% din grâul pentru piețele mondiale.

În luna mai a anului trecut, UE a înlesnit exportul recoltelor agricultorilor ucraineni prin intermediul țărilor vecine Polonia, România și Ungaria - scop în care au fost create așa-numitele coridoare ale solidarității.

În centrul atenției s-a aflat mai ales scutirea exporturilor ucrainene de furcile caudine ale birocrației. Astfel, până la mijlocul anului acestuia, toate tarifele vamale la produsele agricole din Ucraina sunt suspendate, iar statele membre sunt obligate să permită livrările din Ucraina în cel mai scurt timp și într-un mod nebirocratic.

”Importurile de cereale lovesc în piețele naționale, ...citeste mai departe despre "Grânele ieftine din Ucraina şi agricultorii din România" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 599 ori
Citeste mai multe despregrane ucraina gau Ucraina Romania