Germania se teme de depresia post-Brexit

Miercuri, 29 Martie 2017, ora 22:48
829 citiri
Germania se teme de depresia post-Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Rezultatul referendumului de Brexit a avut deja efecte negative. Daca urmeaza acum un Brexit dur, pietele ar putea fi afectate de turbulente sau chiar de prabusirea relatiilor economice intre UE si Marea Britanie.

Treaba devine serioasa: guvernul britanic a cerut oficial miercuri iesirea Regatului Unit din UE.

Camera Germana de Comert si Industrie (DIHK) prevede un recul drastic in relatiile economice cu Marea Britanie, din cauza Brexit. "Brexit va dauna masiv afacerilor firmelor germane cu Regatul Unit", a declarat presedintele DIHK, Eric Schweitzer, pentru Frankfurter Allgemeinen Zeitung. Deja in lunile urmatoare se asteapta scaderi continue ale schimburilor comerciale si investitiilor.

40% din companiile germane implicate in afaceri cu Londra se asteapta in lunile urmatoare la evolutii negative ale afacerilor lor, potrivit unui sondaj al DIHK, chiar daca pana acum situatia a ramas la un nivel considerat acceptabil.

9% din firmele germane vor sa-si mute din Marea Britanie proiectele de investitii, revenind majoritar in Germania sau alegand orase noi din alte tari din interiorul si din afara Uniunii Europene.

Relocarea investitiilor

Cu privire la negocierile de separare care vor urma intre Londra si Bruxelles, Schweitzer a avertizat sa nu se faca "prea multe concesii" britanicilor, pentru a nu periclita integritatea generala a pietei unice. Trebuie insa "evitate pe cat posibil bariere in circulatia libera a marfurilor si alte obstacole birocratice".

In cazul unor negocieri esuate, se pune problema unui asa-numit Brexit "dur".

Ministerul german de Finante se teme ca un asemenea scenariu ar afecta negativ pietele financiare. Daca UE si Marea Britanie nu vor conveni in timp util asupra unui tratat de iesire din UE, "stabilitatea pietelor financiare ar putea fi periclitata", se spune intr-o analiza a ministerului, citata de Handelsblatt.

Catalog amplu de negocieri

Expertii Ministerului german al Finantelor au rezumat in 34 de pagini ce aspecte financiare ar trebui clarificate de negociatorii europeni si britanici si ce se poate intampla daca problemele posibile nu sunt rezolvate la timp. Iar timpul preseaza: paragraful corespunzator din tratatele comunitare prevede ca separarea de comun acord a unui stat membru de UE trebuie sa aiba loc intr-o perioada de maximum doi ani.

Este putin, daca se ia in calcul amploarea relatiilor dintre Londra si Bruxelles.

Citeste si Incepe Brexit: Merkel respinge cererea UK pentru negocieri pa ...citeste mai departe despre "Germania se teme de depresia post-Brexit" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Germania Brexit financiar , #Stiri Macroeconomie