Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Gazoductul Nord Stream 2, ce leaga Rusia de Germania, e elefantul din camera UE

Gazoductul Nord Stream 2, ce leaga Rusia de Germania, e elefantul din camera UE
Rusia vrea sa construiasca al doilea gazoduct catre Germania, Nord Stream 2, iar cu toate ca exista multe probleme cu acest proiect, oficialii europeni prefera deocamdata sa nu bage in seama elefantul din camera. Ideea e ca ceasul ticaie, asa ca Bruxelles-ul va fi nevoit sa ia o pozitie cat de curand.

De cand Nord Stream 1 a fost construit, in 2011, s-au schimbat unele lucruri.

Cel mai important dintre ele este decizia UE de a infiinta proiectul Uniunea Energetica Europeana, care are ca scop principal sa se asigure ca statele membre se alimenteaza din resurse sigure, convenabile ca pret si prietenoase cu mediul inconjurator.

De asemenea, un alt scop il reprezinta diversificarea surselor de energie si asigurarea securitatii in acest domeniu prin solidaritate si cooperare intre statele membre.

Initiativa e laudabila, mai ales ca telul final e cresterea eficientei si a transparentei. Doar ca gazoductul Nord Stream 2 incalca o parte dintre aceste principii.

Valentina Ivan, director Energy Investment Policy, EnerCap, a aratat intr-o declaratie acordata Ziare.com ca, in mare, "gazoductul are temeiul legal pentru a fi finalizat, urmand conventiile internationale, reglementari europene si legislatia nationala a tarilor implicate".

Dar, asa cum ar spune englezul, "the devil is in the details"

Germania e cel mai mare cumparator de gaze din Rusia. Mai exact, anul trecut, peste 28% din exporturile Gazprom au mers la nemti. Comparativ, in Romania - doar 0,11%.

Conducta Nord Stream 2 e in mare parte offshore, caci traverseaza Marea Baltica, dar are si o parte onshore, in punctele de iesire din Rusia si de intrare in Germania, dupa cum se vede pe harta.

In plus, ea nu se afla in totalitate in UE, dar livreaza gaze catre blocul comunitar. Iar de aici pornesc dezbaterile. Ar trebui sa se supuna in intregime regulilor UE? Ori ba?

Valentina Ivan subliniaza ca Al 3-lea Pachet Legislativ pentru Energie mentioneaza trei clauze importante pentru proiectele de infrastructura din UE, anume:

- separarea proprietarului de furnizor,- accesul partilor terte,- siguranta in aprovizionare.
Iar Nord Stream 2 le incalca pe toate. De curand, Gazprom a achizitionat restul de 50% din actiunile proiectului, astfel ca a ajuns unicul proprietar. Si da, tot gigantul rus va fi cel care se va ocupa de transportul gazelor naturale prin conducta.

Legat de participarea tertelor parti, acest lucru nu se va putea face pe o anumita parte din retea, anume pe cea ruseas ...citeste mai departe despre "Gazoductul Nord Stream 2, ce leaga Rusia de Germania, e elefantul din camera UE" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1406 ori