Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI si-a redus estimarea pentru economia Romaniei la 3,1%, Guvernul o vede la 5,5%

FMI si-a redus estimarea pentru economia Romaniei la 3,1%, Guvernul o vede la 5,5%

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza, in cel mai recent "World Economic Outlook", din aprilie 2019, ca economia Romaniei va creste cu 3,1% anul acesta, sub estimarea de 3,4% din octombrie 2018.

De asemenea, institutia apreciaza ca, anul viitor, economia Romaniei isi va continua ritmul lent, inregistrand o crestere de 3%, comparativ cu acest an, proiectie pe care si-o mentine pana in 2024.

Rata anuala a inflatiei este prognozata la 3,5% la finele acestui an, in crestere de la 2,8% cat estima in octombrie, si la 3% la finele anului viitor.

"Pentru alte economii din regiune (Europa - n.red.) cu ritmuri de crestere robuste in ultimii ani, precum Polonia si Romania, cresterea este asteptata sa se tempereze pana la aproximativ 3%, pe termen mediu, reflectand diminuarea stimulentelor provenite din fonduri europene si a politicilor favorabile", subliniaza raportul FMI.

Institutia mai prognozeaza un deficit de cont curent de 5,2%, in crestere de la 3,4% in octombrie si de 4,6% anul trecut, iar pentru anul viitor sustine ca va ajunge la 4,8%, continuand sa se mentina pe termen mediu la 3,5%.

In schimb, FMI si-a mentinut estimarea privind rata somajului la 4,8%, iar pentru anul viitor a inaintat o prognoza de 4,9%.

Nu ne ajuta nici contextul global: Lumea e intr-un moment delicat, cu multe riscuri

In ce priveste economia globala, Gita Gopinath, economistul sef al FMI, sustine ca trece printr-un "moment delicat".

Cu toate acestea, Gopinath, care a fost numita recent in functie, nu a estimat o recesiune globala, intr-o conferinta de presa tinuta la Washington, dar a sustinut ca "exista multe riscuri" pentru economia globala.

FMI a afisat, marti, in evaluarea periodica asupra economiei mondiale, "World Economic Outlook", o crestere globala de 3,3% pentru acest an si de 3,6% pentru 2020, in scadere de la 3,5% pentru 2019 si o mentinere pentru anul viitor.

Revizuirea in scadere cu 0,2 puncte procentuale in privinta cresterii globale este larg raspandita - economiile dezvoltate afectate includ SUA, Marea Britanie si zona euro.

De asemenea, FMI estimeaza ca economia britanica va creste cu 1,2% anul acesta, in scadere cu 0,3 puncte procentuale fata de previziunile FMI din ianuarie, iar anul viitor cu 1,4%, in scadere cu 0,2 puncte procentuale fata de previziunile anterioare.

Revizuirile sunt in scadere marcanta, de 0,5 puncte procentuale, mai ales pentru Germania si Italia, care se afla deja in recesiune, pentru Germania fiind de 0 ...citeste mai departe despre "FMI si-a redus estimarea pentru economia Romaniei la 3,1%, Guvernul o vede la 5,5%" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1202 ori