FMI avertizeaza ca zona euro nu va rezista unei noi crize economice

Joi, 28 Martie 2019, ora 18:10
1399 citiri
FMI avertizeaza ca zona euro nu va rezista unei noi crize economice

Zona euro este intr-o situatie financiara mai buna decat in urma cu un deceniu, dar nu este suficient de solida pentru a face fata unei alte crize economice, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, transmit AFP si Reuters.

Uniunea monetara "nu este suficient de rezilienta" pentru a rezista "unor turbulente economice neasteptate", a afirmat Lagarde, la o conferinta desfasurata la Paris.

"Sistemul bancar este mai sigur, dar asta nu e suficient. Prosperitatea economica este mai ridicata, per ansamblu, dar beneficiile cresterii nu sunt impartasite suficient", a declarat oficialul FMI, la reuniunea organizata de Banca Centrala a Frantei.

Avertismentul vine pe fondul multiplicarii incetinirii cresterii, in special in primele economii ale zonei euro, Germania si Franta.

Referindu-se la banci, Lagarde a explicat ca "avem nevoie de un sistem bancar european care se poate inclina in caz de furtuna fara a intra in colaps, avem nevoie de un sistem bancar care diversifica intr-adevar riscurile si sprijina avansul economiei".

Seful FMI le-a cerut liderilor din zona euro "sa reinceapa discutiile, sa negocieze cu buna credinta si sa ajunga la un compromis dificil pentru a debloca intregul potential al uniunii bancare".

De asemenea, Lagarde a afirmat ca bancile trebuie sa infiinteze "un fond comun de garantare a depozitelor" pentru a face fata unor turbulente economice neasteptate. Un astfel de sistem trebuie finantat de banci, nu de platitorii de taxe, a solicitat directorul general al FMI.

In decembrie, ministrii europeni de Finante au cazut de acord pentru a da noi responsabilitati fondului de salvare al zonei euro (MES), dar au amanat deciziile cu privire la un buget al zonei euro si o schema de garantare a depozitelor bancare, pentru ca nu au putut ajunge la un consens.

Cele mai importante masuri, un buget separat pentru tarile din zona euro si o Schema Europeana de Garantare a Depozitelor (EDIS), pentru a face toate depozitele bancar din zona euro mai sigure, s-au dovedit mult prea controversate pentru a putea fi promovate mai departe.

In cazul schemei de garantare a depozitelor, lipsa de incredere intre statele membre ale zonei euro este atat de mare incat acestea nu au putut cadea de acord asupra unei foi de drum pentru inceperea negocierilor politice, asa cum au cerut liderii UE.

Presedintele Eurogrupului, portughezul Mario Centeno, a afirmat, totodata, ca, in privinta EDIS, "ma ...citeste mai departe despre "FMI avertizeaza ca zona euro nu va rezista unei noi crize economice" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI zona euro, #criza economica zona euro , #Stiri Macroeconomie