Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Buget 2018: Veniturile sunt supraestimate iar structura cheltuielilor submineaza cresterea economica

Buget 2018: Veniturile sunt supraestimate iar structura cheltuielilor submineaza cresterea economica

Florin Citu, vicepresedinte PNL, este de parere ca bugetul pe anul viitor incalca Legea fundamentala a tarii si va atrage procedura de infringement din partea Comisiei Europene din cauza ignorarii recomandarilor referitoare la deficitul structural.

Citu spune ca veniturile pentru anul viitor sunt supraestimate cu cel putin 8,6 miliarde de lei (cu 5 miliarde a veniturilor din TVA si cu 3,6 miliarde a veniturilor din contributii sociale), iar structura cheltuielilor submineaza cresterea economica.

Senatorul liberal afirma ca bugetul pe 2018 nu tine cont de ceea ce s-a intamplat in economie in acest an si ca, in afara cresterii economice, toti indicatorii macroeconomici care prezinta starea de sanatate a unei economii s-au deteriorat, unii dintre ei intrand in zona care semnalizeaza "pericol iminent".

"Asa arata economia de la care trebuia pornit bugetul pentru 2018. O economie care creste doar din consum. Consum stimulat de cresteri salariale fara legatura cu economia reala si din promisiuni pentru alte cresteri salariale. O economie cu executie bugetara dezastruoasa. Cu inflatie peste tinta bancii centrale si cu perspective de dublare a ratei inflatiei (aproape 5% in prima parte a lui 2018). Cu dobanzi mai mari. Cu moneda nationala mai slaba. Fara investitii. Cu deficite comerciale, de cont curent si bugetare mult mai mari. In 2017, Guvernul s-a comportat de parca ar fi fost ultima petrecere. A vrut sa se distreze si nu a fost interesat de consecinte - de parca 2018 nu ar fi existat", considera Florin Citu.

Vicepresedintele liberal mai spune ca "problemele aparute in timpul anului in lupta cu justitia l-au fortat pe Liviu Dragnea sa creasca cheltuielile cu salariile si asistenta sociala pentru a distrage atentia de la jaful din banul public si atacul la Justitie. In acelasi timp, executia bugetara foarte proasta l-a fortat pe Liviu Dragnea sa taie cheltuielile cu investitiile (...) Bugetul pentru 2018 este deja construit aratand prioritatile lui Liviu Dragnea si Darius Valcov. Cheltuielile neproductive cresc cu 1,1% din PIB, iar cele pentru investitii scad cu 1,2% din PIB".

Citeste mai departe despre "Florin Citu, despre bugetul pe 2018: Nu respecta Constitutia. Vom fi sanctionati de Comisia Europeana" pe Ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1464 ori