Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cîțu, despre impactul costurilor cu energia pentru populație: Autoritățile iau în calcul compensarea unei părți din factură pentru mai multe gospodării

Cîțu, despre impactul costurilor cu energia pentru populație: Autoritățile iau în calcul compensarea unei părți din factură pentru mai multe gospodării

Premierul Florin Cîţu a afirmat joi, 26 august, că autorităţile iau în calcul o soluţie de compensare a unei părţi din factura la energie pentru mai multe gospodării din România, urmând a se stabili dacă această compensare se va referi la nivelul de venit sau la consumul mediu pe factură. El a menţionat că această decizie va fi luată pentru că preţurile la energie ar putea avea un impact mare la iarnă pentru populaţie.

Florin Cîţu a fost întrebat, joi seara, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanța, dacă va avea o întâlnire cu ANRE pe tema prețurilor crescute la energie.

”Am avut o întâlnire, vom avea încă una săptămâna viitoare, nu doar cu ANRE, am avut cu ANRE, cu ANCOM, cu Transelectrica şi Consiliul Concurenţei. Avem deja două soluții pe care le-am prezentat. În sesiunea precedentă am aprobat prin Guvern proiectul de lege pentru legea consumatorului vulnerabil. Legea consumatorului vulnerabil, așa cum este acum în Parlament la Camera Deputaţilor, intra în vigoare în octombrie 2022.

Am să trimit un amendament la începutul sesiunii, deja l-am notificat pe domnul președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, că vom trimite amendamente la acest proiect de lege prin care vom aduce mai devreme data de intrare în vigoare, la 1 ianuarie 2022. Deci, pentru consumatorul vulnerabil o rezolvăm așa”, a afirmat Florin Cîţu.

El a menționat că autoritățile iau în calcul și o soluție de compensare a unei părți din factura la energie pentru mai multe gospodării.

”Dar e adevărat că aceste preturi s-ar putea să aibă un impact mare la iarnă pentru mai multe gospodării şi ne uităm acum la o soluţie de compensare a unei părți din factura la energie pentru mai multe gospodării din România, în acest moment ne uităm până unde mergem cu această compensare, până la cel nivel de venit sau consum mediu pe factură. Acum ne uităm la cele două variante”, a transmis premierul.

Florin Cîţu a precizat că preţurile la energie sunt date de piaţă, iar acestea au crescut peste tot în Europa.

”Preţurile la energie sunt date de piaţă. România este importator net de energie, din păcate, şi asta arată clar că avem nevoie de o capacitate mai mare de producţie a energiei. Avem deja un contract pentru două reactoare noi la Cernavodă, 3 şi 4, dar asta îmi arată mie că politica noastră sau de a trece la energie verde care înseamnă va tr ...citeste mai departe despre "Cîțu, despre impactul costurilor cu energia pentru populație: Autoritățile iau în calcul compensarea unei părți din factură pentru mai multe gospodării" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 218 ori