Fitch confirma ratingul Romaniei, dar avertizeaza: Relaxarea fiscala si incertitudinea provocata de reforma din Justitie reprezinta un risc

Sambata, 13 Ianuarie 2018, ora 11:17
1111 citiri
Fitch confirma ratingul Romaniei, dar avertizeaza: Relaxarea fiscala si incertitudinea provocata de reforma din Justitie reprezinta un risc
Foto: Facebook/Fitch Ratings

Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul Romaniei, la nivelul BBB-, cu perspectiva stabila, datorita nivelului moderat al datoriei publice si a indicatorilor economici care corespund acestui calificativ.

Avertizeaza insa ca relaxarea fiscala si majorarea rapida a salariilor, care depaseste ritmul cresterii productivitatii, reprezinta riscuri pentru stabilitatea macroeconomica.

Plafonul de tara al Romaniei a fost confirmat la "BBB plus", iar calificativul pe termen scurt in valuta si moneda locala a fost confirmat la "F3".

Politica fiscala expansionista a slabit finantele publice ale Romaniei. Fitch estimeaza ca deficitul bugetului general al Romaniei a atins 3% din PIB in 2017, nivel neschimbat fata de 2016, dar este peste cel de 0,8% consemnat in 2015.

Pragul unui deficit bugetar de 3% din PIB prevazut in tratatul de la Maastricht este o ancora de politica importanta pentru guvern. Cu toate acestea, performantele fiscale din 2017 au fost sustinute de cresterea economica foarte puternica, despre care Fitch considera insa ca este nesustenabila.

"Tinta bugetara a fost atinsa prin realizarea a doar jumatate din cheltuielile de capital planificate. Taierile de taxe au redus raportul dintre venituri si PIB la unul dintre cele mai reduse nivele din regiune, in timp ce cresterea in trepte a salariului minim, a salariilor din sectorul public si a pensiilor a marit cheltuielile de baza", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Pentru 2018, Romania are ca tinta un deficit bugetar (ESA 2010) de 2,96% din PIB. In opinia Fitch, deficitul bugetar va fi mai mare, de 3,4% din PIB, considerand ca estimarile guvernului referitoare la cresterea economica si a veniturilor sunt optimiste si ca Executivul nu a facut o analiza a impactului cheltuielilor.

Presiunile fiscale vor fi exercitate de masurile suplimentare de reducere a taxelor si de cresterea salariilor si a pensiilor.

Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% va reduce veniturile cu 1,5% din PIB, potrivit estimarilor, guvernul intentionand sa compenseze declinul cu modificarea sistemului de plata a TVA si prin transferul contributiilor pentru asigurari sociale de la angajator la angajat.

Cheltuielile mai mari vor fi alimentate si de absorbtia mai mare a fondurilor europene. Totusi, presiunile pentru respectarea tintei de deficit bugetar au determinat de obicei guvernul sa nu respecte planurile de investitii.

Potrivit Comisiei Europene, deficitul bugetar struc ...citeste mai departe despre "Fitch confirma ratingul Romaniei, dar avertizeaza: Relaxarea fiscala si incertitudinea provocata de reforma din Justitie reprezinta un risc" pe Ziare.com

#Fitch rating Romania , #Stiri Macroeconomie