Finantarea externa nu mai poate sustine consumul. Industria autohtona e solutia

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 10:05
1166 citiri
Finantarea externa nu mai poate sustine consumul. Industria autohtona e solutia

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei sustin ca acordurile cu FMI si Banca Mondiala au mai atenuat din scaderea cererii pe piata interna. Analistii economici spun ca in lipsa unei industrii solide, consumul nu va mai putea fi sustinut, pentru ca finantarea externa a fost mult diminuata.

Analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca cererea interna trebuia sa inregistreze o contractie si mai violenta decat in realitate. In opinia analistului, actuala contractie a cererii trebuie sa acopere anii de glorie ai consumului, 2004-2008, generati de finantarea externa.

Platim pretul creditarii execesive

Serbanescu este de parare ca, economic vorbind, daca nu ne intoarcem la PIB-ul inregistrat inainte de explozia creditarii, tot timpul vom avea o problema care va impune ajustari ale consumului in PIB.

"Intre 2004 si 2008 Romania nu a inregistrat o dezvoltarea sanatoasa, ci o crestere economica nesanatoasa, bazata numai pe expansiunea consumului, intretinuta de finantarea externa", a declarat Ilie Serbanescu.

Analistul economic sustine ca nu putem acoperi consumul decat din trei surse: al productiei, ceea ce inseamna dezvoltarea organica a consumului; iar daca nu ai productie, ai la indemana inca doua alternative: statul sa treaca la achizitii sau imprumuturile de la banci.

Insa, in afara de o productie interna sanatoasa, Serbanescu nu vede o deblocare a consumului generata de stat sau banci, pentru ca "bancile au oprit finantarea, iar statul este falit".

Trei solutii:productie, achizitiile statului, credit bancar

El sustine ca Romania nu are la indemana metode de crestere a consumului, pentru ca acesta nu este acoperit de productie, iar stimularea productiei se poate face, dar in 20 de ani. "Consumul il poti dezvolta de pe un an pe altul, cu ajutorul importurilor, insa la productie este mult mai dificil", a declarat Serbanescu.

Ilie Serbanescu este ferm convins ca Romania are nevoie in continuare de o scadere a consmului, pentru o echilibrare a balantei de plati, iar daca aceasta nu se va face in mod inteligent, atunci piata o va impune, prin lipsa de finantare.

Analistul economic sustine ca Romania este o tara subdezvoltata, deci ar trebui sa aiba un potential de dezvoltare mare, insa, structura PIB nu poate pune in evidenta acest lucru. "Cand consumul reprezinta 65% din PIB, iar exporturile doar 35%, este greu sa generam o crestere a consumului", sustine Serbanescu.

Imprumuturile au general resurse bugetare is stabilitate financiara

Analistul economic Constantin Rudnitchi a declarat pentru Business24 ca acordurile cu institutiile internationale au reprezentat importate resurse bugetare pentru Romania, dar si partial, in sensul ca cea mai mare parte din bani a ajuns in visteria BNR, consolidand astfel rezerva, dar generand si o stabilitate financiara.

"Am vazut o statistica in care apare o crestere a consumului, care pleaca de la carburanti si ajunge pana la marfurile alimentare si nealimentare. Asta inseamna ca piata de consum romaneasca a fost ajutata, da ca nu chiar salvata, de acordurile cu FMI si Banca Mondiala", a declarat Constantin Rudnitchi.

Consumul poate creste pe tot parcursul anului

Analistul economic sustine ca vor exista sectoare cu crestere sustinuta, precum cel al comertului cu carburanti, unde s-a observat o crestere de vanzarilor de 10% in primele patru luni, ceea ce inseamna ca piata inca functioneaza, iar asta denota faptul ca preturile nu sunt chiar asa mari.

Rudnitchi sustine ca, per total, daca se ia in calcul si o crestere salariala la bugetari, Romania va inregistra o crestere a consumului. El sustine ca totul tine de evolutia cursului de schimb leu/euro, pentru ca daca euro va urca spre valoarea de 5 lei, atunci consumul va fi afectat. In schimb, daca se pastreaza la valori de pana in 4,5 lei, nu va influenta prea mult consumul.

Cererea interna s-a contractat mai putin in Romania, in criza

Romania a avut o contractie mai redusa a cererii interne in actualele conditii de criza economica, datorita acordurilor sale cu institutiile financiare internationale, a aratat, marti, Alexandru Leonte, economist in Directia de Studii Economice a Bancii Nationale.

"Faptul ca am incheiat acorduri cu institutiile financiare internationale a facut ca cererea interna in Romania sa se contracte mai putin, comparativ cu celelalte tari din regiune. In Romania, exporturile reprezinta peste 90 la suta din ajustarea contului curent, iar in prezent ne aflam intr-un amplu proces de crestere a dezechilibrelor externe. Maximul dezechilibrelor externe a fost atins in perioada 2007 - 2008, cand economiile emergente au devenit puternic vulnerabile", a spus Leonte, care a prezentat un studiu privind dezechilibrele externe in tarile emergente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#consum intern, #creditare excesiva, #finantare externa, #productie industriala , #Stiri Macroeconomie