Expunerea băncilor pe titluri de stat a crescut cu 45% după pandemie. Intermedierea bancară, mult sub media UE

Marti, 20 Septembrie 2022, ora 16:30
401 citiri
Expunerea băncilor pe titluri de stat a crescut cu 45% după pandemie. Intermedierea bancară, mult sub media UE
Expunerea băncilor pe titluri de stat a crescut cu 45% după pandemie

Sistemul bancar din România se finanțează în majoritate de pe piața internă, aportul capitalului străin fiind tot mai mic.

Rata lichidității este foarte scăzută, iar gradul de intermediere bancară de 5 ori mai mic decât media europeană.

Băncile care opereză în țara noastră creditează în schimb Guvernul, expunerea pe titluri de stat crescând semnificativ, în comparație cu perioada pre-pandemie.

Profitabilitate peste media UE

Experiența ultimilor 20 de ani arată că piețele au avut un comportament pro-ciclic în România: în perioadele de avânt economic (2002 – 2008), în țara noastră au intrat importante fluxuri de capitaluri străine, căutând să obțină profituri de pe urma creșterii economiei.

Pe de altă parte, atunci când a apărut criza economică (2008 – 2012), sensul mișcării capitalurilor a fost invers, de părăsire a României, se arată într-o prezentarea a prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, intitulată ”Sectorul bancar românesc: Între factor de dezvoltare și sursă de dezechilibru”.

Profitabilitatea a rămas mare în sistemul bancar românesc, din 2015 și până în prezent, peste media europeană, inclusiv în perioada afectată de pandemia de coronavirus.

Astfel, profitul net anual a fost mai mare de 1 miliard de euro începând cu 2017. Cu toate acestea, există o puternică polarizare a profiturilor, în favoarea marilor jucători de pe piață.

Finanțare din surse interne

Expunerea băncilor comerciale din România pe titlurile de stat a crescut de la 22 de miliarde euro în 2019 la 32 miliarde euro în prezent, ceea ce însemană o majorare cu 45%.

Creditul ne-guvernamental în moneda națională este preponderent, vulnerabilitatea legată de împrumuturile în valută reducându-se de la 64% în 2012 la 28% în prezent.

Cea mai mare parte a finanțării băncilor care operează în România vine din surse interne: gospodării și companii care activează în țara noastră.

Statistica înregistrează o creștere cu 155% a surselor interne de finanțare pentru sectorul bancar românesc, de la 38 miliarde euro, la începutul crizei, la o valoare curentă de 97 miliarde euro.

Probleme cu lichiditatea

În același timp, băncile din România au o rată a lichidității foarte scăzută: Raportul credite acordate/depozite atrase este de 68%, în condițiile în care media UE este de 109%.

România are cel mai scăzut grad de intermedie ...citeste mai departe despre "Expunerea băncilor pe titluri de stat a crescut cu 45% după pandemie. Intermedierea bancară, mult sub media UE" pe Ziare.com

#criza economica Romania , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0007

1 USD = 4.6403 RON

0.0047
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  3. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  4. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  5. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  6. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  7. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  8. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  9. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  10. La cât a ajuns salariul mediu net în România și cum va influența noul salariu minim. Domeniile cu cel mai bine plătiți angajați