Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Executia bugetara pe ianuarie: Cheltuielile au crescut cu 26%, veniturile fiscale cu doar 6%

Executia bugetara pe ianuarie: Cheltuielile au crescut cu 26%, veniturile fiscale cu doar 6%
Cu o crestere economica record pentru 2017, cu care Guvernul nu a incetat sa se laude, veniturile la bugetul de stat au crescut in ianuarie cu aproape 17% pe total, dar cele fiscale au urcat doar cu 6%, in conditiile in care cheluielile bugetului general consolidat au avut un avans de 26%.

Desi data la care Ministerul de Finante trebuie sa publice executia bugetara este ziua de 25 a fiecarei luni (sau prima zi lucratoare de dupa), abia joi, 1 martie, am putut vedea ce s-a intamplat cu incasarile la bugetul de stat in luna ianuarie.

Potrivit notei publicate de Finante si care insoteste datele economice, concluzia ar putea sa para incurajatoare: executia bugetului general consolidat pe ianuarie arata o crestere de venituri totale cu 16,8%, fata de ianuarie 2017, in suma absoluta de 22,4 miliarde de lei.

Se remarca, insa, un decalaj consistent intre veniturile fiscale - plus de sase procente - si veniturile totale - plus de aproape 17 procente.

Astfel, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un excedent de 1,98 miliarde lei, insemnand 0,21% din PIB, fata de 3,02 miliarde lei, respectiv 0,35% din PIB, inregistrat in luna ianuarie 2017.

Defalcat pe categorii, se inregistreaza cresteri semnificative comparativ cu anul precedent in ceea ce priveste incasarile din contributiile de asigurari (+23,1%), din impozitul pe salarii si venit (+12,6%) si din veniturile nefiscale (+10,5%).

Totodata, bugetul a inregistrat un plus de venituri din fondurile europene, de 1,2 miliarde de lei, dar acest lucru este explicat si de faptul ca o parte a subventiilor agricole a fost luata chiar in prima luna a anului.

Au crescut si incasarile din impozite si taxe pe proprietate, cu 41,4% fata de luna ianuarie 2017, iar incasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii cu 17,8%. In ceea ce priveste veniturile din TVA, comparativ cu anul anterior, se inregistreaza o crestere de 7,8%.

Au fost si surse de venit care au inregistrat scaderi: incasarile din accize sunt mai mici cu aproape 15 procente.

Daca ne uitam insa si la cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, acestea au crescut cu 26,4% fata de 2017, cu 20,4 miliarde de lei.

Astfel, cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 13%, crestere datorata, in principal, potrivit notei MF, majorarii cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, ajungand la 917,5 lei, si cu 9% de la 1 iulie 2017 a punctului de pensie, ajungand la 1.000 lei.

C ...citeste mai departe despre "Executia bugetara pe ianuarie: Cheltuielile au crescut cu 26%, veniturile fiscale cu doar 6%" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 652 ori
Citeste mai multe desprebuget executie bugetara cheltuieli