Eurostat: Romania a inregistrat in trimestrul patru cea mai mare crestere economica din UE

Marti, 14 Februarie 2017, ora 16:01
1221 citiri
Eurostat: Romania a inregistrat in trimestrul patru cea mai mare crestere economica din UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania a inregistrat in trimestrul al patrulea cea mai mare crestere economica, de 4,8% fata de aceeasi perioada a anului 2015, intre statele Uniunii Europene pentru care au fost disponibile informatii de acest fel, potrivit datelor publicate marti de biroul european de statistica Eurostat.

Conform datelor Institutului National de Statistica, economia romaneasca a crescut in trimestrul al patrulea al anului trecut cu 4,7%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2015, astfel ca avansul pe intregul an 2016 a fost de 4,8.

Vezi si Romania, cea mai mare crestere economica din UE si cel mai rapid ritm de crestere din 2008

In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a urcat cu 4,8% in trimestrul al patrulea fata de aceeasi perioada din 2015, dupa un avans de 4,4% in trimestrul III, de 5,8% in trimestrul II si de 4,1% in primul trimestru al anului trecut, potrivit INS.

PIB-ul zonei euro a avansat in trimestrul patru cu 1,7%, iar cel al Uniunii Europene cu 1,8%, comparativ cu intervalul similar al anului 2015, arata datele ajustate la sezon publicate de Eurostat.

Citeste si FMI: Romania va avea cea mai mare crestere economica din Europa in 2016 si 2017

A doua mare crestere in termeni anuali a fost consemnata de Bulgaria, de 3,4%, urmata de Polonia, cu 3,1%, si Spania, cu 3%.

Economia Germaniei a avansat cu 1,8%, a Frantei si Italiei cu 1,1%, in timp ce PIB-ul Marii Britanii a urcat cu 2,2%. Economia Greciei a crescut cu 0,3%.

Comparativ cu trimestrul precedent, economia Romaniei a crescut cu 1,3%, la egalitate cu Luxemburgul, un ritm mai ridicat fiind consemnat de Polonia, de 1,7%, potrivit Eurostat.

Conform datelor INS, in ceea ce priveste evolutia fata de trimestrul anterior, cresterea economiei romanesti din trimestrul al patrulea a fost de 1,3%, dupa +0,5% in trimestrul III, +1,5% in trimestrul II si +1,3% in primul trimestru din 2016, arata seriile publicate de INS.

Germania a consemnat in trimestrul patru o crestere economica de 0,4%, similara cu cea a Frantei. In Spania, avansul a fost de 0,7%, in Italia de 0,2%, iar in Marea Britanie de 0,6%. In Grecia, economia s-a contractat cu 0,4% fata de trimestrul al treilea.

Economia zonei euro a avansat cu 0,4% in ultimul trimestru al anului trecut, fata de cel de-al treilea, iar cea a Uniunii Europene cu 0,5%. ...citeste mai departe despre "Eurostat: Romania a inregistrat in trimestrul patru cea mai mare crestere economica din UE" pe Ziare.com

#Romania crestere economica, #Romania crestere economica UE, #Romania crestere economica Eurostat , #Stiri Macroeconomie