Europenii prefera sa faca cumparaturi la New York pe fondul slabiciunii dolarului

Luni, 18 Decembrie 2006, ora 09:43
869 citiri

Foarte multi europeni, in special britanici, merg in numar mare la New York pentru a-si face cumparaturile de sarbatori, pe fondul raportului de schimb favorabil monedei euro si lirei sterline fata de dolarul american, conform AFP.

In Ungaria se va inregistra o crestere de 3,9 la suta, in Polonia de 1,4 la suta, in Cehia de 1,7 la suta, in Germania de 0,2 la suta, Franta - 1,7 la suta si Italia - 1,9 la suta. La nivelul statelor membre ale uniunii monetare, UE 14 (fara Luxemburg) cresterea este estimata la 1,2 la suta.

La nivelul anului 2006, a fost prognozata, pentru Romania o crestere de 8,6 la suta. Din perspectiva costurilor unitare nominale cu munca, se remarca, in general, o reducere de dinamica pentru perioada 2006 - 2007, atat la nivelul Uniunii Europene, cat si pentru principalele tari partenere comerciale ale Romaniei, conform estimarilor DG ECFIN.

Exceptie fac insa Polonia si Cehia care, incepand cu anul 2006 se afla pe un trend ascendent comparativ cu 2005, ceea ce determina o pierdere de competitivitate fata de media tarilor Uniunii Europene. Singura tara care inregistreaza castiguri superioare de competitivitate chiar si in termeni nominali este Germania, evolutie pozitiva inceputa inca din 2004 si care va continua, conform prognozelor Comisiei Europene pana in 2007.

Dinamicile pozitive ale costului unitar al muncii la nivelul Uniunii Europene sunt datorate cresterilor moderate la nivelul salariilor, care pot fi explicate de o serie de factori, printre care cresterea credibilitatii politicii monetare, schimbarile structurale pe piata muncii, dar si modificarile structurale legate de globalizare.

In ceea ce priveste costul unitar real al muncii, acesta va inregistra o scadere in toate tarile UE, pentru Romania reducerea estimata fiind de 0,3 la suta.

Daca in termeni nominali, costul unitar al muncii, aflat pe o panta puternic descendenta, se mentine la valori inca ridicate, datorita persistentei unor indici de pret mari, in termeni reali castigurile de competitivitate se apropie de nivelul UE 24, depasind chiar unele tari precum Franta (scadere de 0,1 la suta) sau Italia (minus 0,3 la suta).

Bloombiz
(Sursa: Rompres)