Europa de Sud-Est, profituri minime de pe urma pietei unice

Joi, 09 Mai 2019, ora 11:41
815 citiri
Europa de Sud-Est, profituri minime de pe urma pietei unice
Foto: Arhiva Ziare.com

Un studiu al Fundatiei Bertelesmann arata ca tarile de la periferia de sud-est a UE nu au prea castigat de pe urma pietei unice.

Toate tarile Uniunii ar fi avut de castigat dupa introducerea in 1993 a pietei unice, care a dus la standardizarea normelor si legilor, eliminarea taxelor vamale si circulatia libera a capitalului, persoanelor, marfurilor si serviciilor.

Elvetia si Germania au profitat cel mai mult

Potrivit studiului, principalii castigatori de pe urma pietei comune ar fi Elvetia, care nici macar nu este membra a UE, si Germania, principala economie europeana si printre cei mai importanti exportatori mondiali. Avantaje economice majore prin granitele deschise au inregistrat si Luxemburg (plus 2.800 de euro anual in medie la veniturile cetatenilor) si Irlanda (plus 1.900 de euro), urmate de Austria, Belgia si Olanda, potrivit economistilor Fundatiei Bertelsmann.

"Pentru tari ca Olanda si Austria, de exemplu, piata unica este de aur am putea spune, deoarece sunt foarte competitive economic si dependente de exporturi, pentru ca pietele lor interne sunt atat de mici", a precizat Dominic Ponattu de la Fundatia Bertelsmann.

La modul general, piata unica ar spori anual in medie veniturile cetatenilor europeni cu cate 840 de euro. La Zurich, cetatenii au inregistrat cresteri de 3.600 de euro ale veniturilor datorita pietei unice europene - cel mai ridicat nivel din toata Europa. Si la Londra cresterile ar fi de peste 2.000 de euro pe persoana pe an. In Germania, Vestul a castigat mult mai bine decat Estul: la Hamburg si in Bavaria Superioara, veniturile oamenilor au crescut anual cu 1.500 de euro. Cresterea medie in Germania ar fi de 1.046 de euro pe an.

Romania si Bulgaria, la coada clasamentului

Dar si mai mare decat diferenta dintre estul si vestul Germaniei este cea dintre Europa de Sud-Est si cea de Vest. Pe ultimul loc la avantaje se situeaza Bulgaria, Romania (plus de doar 242 de euro) si Grecia, unde veniturile oamenilor ar fi crescut doar cu sume cuprinse intre 120 si 500 de euro pe an.

Nici Spania sau Portugalia nu stau mult mai bine, in comparatie cu centrul si vestul UE, cu 590, respectiv 500 de euro sporuri de venituri pe an in urma pietei unice.

Autorii studiului explica relativ simplist aceste evolutii: pe de o parte, distanta mai mare de centrul Europei si de principalele piete ar reduce fluxurile comerciale; pe de alta parte, piata unica ar fi avantajoasa mai ales pentru economiile puternic orientate spre expor ...citeste mai departe despre "Europa de Sud-Est, profituri minime de pe urma pietei unice" pe Ziare.com

#profituri piata unica Europa , #Stiri Macroeconomie