Eugen Rădulescu, BNR: „Suma necesară recapitalizării companiilor este de peste 140 milarde de lei”

Joi, 30 Septembrie 2021, ora 18:10
2064 citiri
Eugen Rădulescu, BNR: „Suma necesară recapitalizării companiilor este de peste 140 milarde de lei”
„Riscul cel mare este să aruncăm bani buni pe întreprinderile care generează constant pierderi semnificative”, a decarat Eugen Rădulescu FOTO Facebook.com/ Eugen Rădulescu

Suma necesară recapitalizării companiilor din România este de 146 de miliarde de lei, din care 15,7 miliarde de lei reprezintă suma necesară recapitalizării întreprinderilor publice, a afirmat joi, 30 septembrie, şeful Direcţiei de Stabilitate a Băncii Naţionale a României (BNR), Eugen Rădulescu.

"Avem de a face cu o nevoie de recapitalizare care este valabilă nu numai în sectorul public. La nivel de economie naţională, am avea nevoie de 146 de miliarde de lei pentru a recapitaliza la nivelul minim prevăzut de lege al întreprinderilor, care sunt sub acest nivel, dacă nu chiar cu valori ale capitalurilor negative. Din 146 de miliarde lei, recapitalizarea întreprinderilor publice ar costa numai 15,7 miliarde de lei.

Riscul cel mare este evident ca să aruncăm bani buni peste bani vechi, în aşa fel încât pierderile să continue, aşa cum, de altfel, dacă nu se întâmplă lucruri semnificative în întreprinderile acestea care generează pierderi, riscurile de a se continua acest proces este mare. Primele cinci companii subcapitalizate ar avea nevoie de mai mult de jumătate din cele 15 miliarde lei despre care am vorbit", a mai menţionat Eugen Rădulescu, la un eveniment organizat de Asociaţia Expert Forum.

În ceea ce priveşte întreprinderile de stat, şeful Direcţiei de Stabilitate a Băncii Naţionale a României (BNR) a menţionat că primele cinci companii profitabile generează 70% din valoarea profiturilor din sectorul public în anul 2020, iar primele cinci companii cu pierderi au generat 64% din totalul pierderilor în anul 2020.

Ponderea companiilor de stat, în totalul economiei, se restrânge

"În privinţa companiilor de stat aş vrea să vă spun că ponderea lor în totalul economiei se restrânge - şi după părerea mea asta este foarte bine. În anul 2010 întreprinderile de stat aveau o pondere de 10% din valoarea adăugată brută pentru ca zece ani mai târziu să ajungem la 6% din valoarea adăugată brută.

Numărul de personal continuă să scadă. El era undeva pe la 350.000 de salariaţi în anul 2010, în timp ce în anul 2020 mai aveam 270.000 de persoane care erau salariate în întreprinderi publice, în scădere cu 6% faţă de anul anterior. În privinţa rezultatelor acestora, avem o polarizare formidabilă. Primele cinci companii profitabile generează 70% din valoarea profiturilor din sectorul public în anul 2020, iar primele cinci companii cu pierderi generează 64% din totalul pierderilor în anul 2020", a mai spus Eugen Rădulescu.

În opinia sa, aceste evoluţii arată că "ar exista posibilitatea, în cazul în care ar exista şi voinţă politică, în primul rând, să poată avea loc o concentrare asupra companiilor cu pierderi."

Complexele energetice Hunedoara şi Oltenia au cele mai mari pierderi

"Avem până la urmă cele mai mari pierderi, care sunt o pondere colosală în total - sunt de la două complexe energetice - Hunedoara şi Oltenia, care au cele mai mari pierderi, lucrează pe cărbune, pe huilă. Ne costă o avere să întreţinem cele mai poluante industrii producătoare de energie în România, în anul 2021.

Îmi aduc aminte că, în urmă cu mai mulţi ani, socotisem că dacă închidem complet mineritul neferos în România PIB-ul ţării creşte extraordinar de mult pentru că valoarea adăugată negativă a acestei industrii era colosal de mare. Nu mai este aşa de mare pentru că s-a cam dus cu totul", a mai precizat Eugen Rădulescu.

4 motive pentru care spațiile de birouri prietenoase sunt esențiale pentru atragerea și retenția angajaților
4 motive pentru care spațiile de birouri prietenoase sunt esențiale pentru atragerea și retenția angajaților
În ultima vreme, tot mai multe persoane au înțeles că un spațiu de birou prietenos, care oferă tot confortul, este esențial pentru atragerea și retenția angajaților. Însă, nu doar...
Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Adrian Câciu, a anunțat că 400 de milioane de euro vor fi disponibile pentru Start Up Nation 2024, pentru IMM-uri. Această sumă...
#recapitalizare, #companii, #bani, #Eugen Radulescu, #complexe energetice, #companii de stat , #Stiri Macroeconomie