Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Erste Group nu are incredere in bugetul pe 2019: Estimarea supra-optimista ar putea ascunde veniturile din taxa bancara

Erste Group nu are incredere in bugetul pe 2019: Estimarea supra-optimista ar putea ascunde veniturile din taxa bancara
Erste Group, cel mai important grup financiar din Romania, din care face parte si Banca Comerciala Romana (BCR), considera ca Guvernul se bazeaza in continuare pe o suprataxare a bancilor, dar si pe modificarea Pilonului 2 de pensii private, cand raporteaza in proiectul de buget o crestere a veniturilor mai mult decat optimista, arata Profit.ro.

"Suntem sceptici cu privire la prevederile din bugetul de stat privind taxa bancara si sectorul de pensii private si credem ca estimarea supra-optimista a cresterii veniturilor fiscale cu 7,5 miliarde de lei in 2019 ar putea ascunde veniturile din taxa bancara (cel putin pentru primul trimestru) si o schimbare adanca a industriei de pensii private", arata analistul Eugen Sinca, intr-o nota de reactie a Erste Group Research.

Reactia vine dupa ce Ministerul Finantelor a prezentat un proiect de buget cu venituri in crestere, fara a mentiona taxarea suplimentara a bancilor, prezentata de Guvern ca o "taxa pe lacomie".

Guvernul a publicat proiectul de buget pe 2019. Este bazat pe o crestere economica de 5,5%

La finalul anului trecut, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice.

Printre masurile prevazute in OUG se numara impozitarea activelor financiare ale bancilor in cazul unui nivel ROBOR mai mare de 2%.

Asadar, taxa ar fi, potrivit OUG, de 0,1%, pentru un ROBOR aplicat creditelor de 2-2,5%, de 0,2% pentru 2,5-3%, de 0,3% pentru 3-3,5%, de 0,4% pentru 3,5-4%, iar pentru nivelurile de peste 4% ale ROBOR cu 0,5% va fi aplicat in plus o cota de 0,2.

Taxa ar trebui calculata de banci si platita trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, iar cheltuiala este deductibila la calcularea impozitului de profit.

Renunta Guvernul la "taxa pe lacomie" sau viseaza frumos? Nu a introdus-o in bugetul pe 2019 ...citeste mai departe despre "Erste Group nu are incredere in bugetul pe 2019: Estimarea supra-optimista ar putea ascunde veniturile din taxa bancara" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 918 ori
Citeste mai multe desprebuget 2019 taxa lacomie