Engie: Nu suntem siguri ca sunt suficiente gaze daca va fi o iarna grea. Guvernul nu are un plan de urgenta

Joi, 02 Noiembrie 2017, ora 12:17
994 citiri
Engie: Nu suntem siguri ca sunt suficiente gaze daca va fi o iarna grea. Guvernul nu are un plan de urgenta
Foto: Arhiva Ziare.com

Gazele ar putea deveni insuficiente in cazul unei ierni grele, iar unii consumatori industriali vor trebui deconectati pentru a se asigura alimentarea cu prioritate a populatiei, insa Guvernul nu are un plan de urgenta pentru aceasta iarna, a declarat, joi, directorul general al Engie Romania, Eric Stab.

El a inceput prin a spune ca pe piata exista o cantitate limitata de gaze, iar in timpul verii s-au realizat putine tranzactii pe piata centralizata.

"Daca va fi o iarna grea, va fi suficient gaz pentru la iarna? Nu suntem siguri. Speram, dar nu avem nicio garantie", a spus Stab, la audierile din Comisia parlamentara de ancheta privind activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

Potrivit acestuia, in conditiile unui deficit, singura solutie este deconectarea unor consumatori, insa a atras atentia ca Guvernul nu a elaborat un plan de urgenta pentru iarna viitoare.

Anii trecuti, Guvernul aproba in toamna un plan de masuri pentru situatia de urgenta in alimentarea cu gaze pe timpul iernii, in care erau prevazuti pasii care trebuie urmati in caz de deficit, prioritara fiind alimentarea cu gaze a populatiei.

"Singura solutie, daca nu avem suficiente gaze, este sa intrerupem furnizarea catre anumiti consumatori, ceea ce trebuie definit printr-un plan de urgenta intocmit de Guvern. Acest plan exista din trecut, dar trebuie updatat de urgenta. Cel mai important lucru este sa definim clar ce consumatori trebuie sa fie intrerupti si in ce ordine, daca va fi o lipsa de resurse", a precizat Stab.

In planurile de urgenta de anii trecuti, primele masuri luate erau trecerea unor producatori de energie care utilizeaza gaze pe consumul de pacura si inchiderea combinatelor chimice, cei mai mari consumatori de gaze. Insa mare parte din aceste combinate chimice nu mai functioneaza in prezent.

Stab a mai spus ca si pretul gazelor va fi o problema la iarna.

"La 1 aprilie 2017, cand s-a liberalizat piata, pretul era reglementat la 60 de lei pe MWh. In vara, pretul a crescut la 72-75 de lei, iar acum, daca ne uitam la cele mai recente tranzactii, preturile sunt de 105 lei. In aceasta iarna, preturile vor fi mult, mult mai mari decat iarna trecuta, avand in vedere evolutia preturilor de acum", a subliniat reprezentantul Engie.

El a adaugat ca Engie si-a realizat in totalitate obligatia de stocare a gazelor.

"Obligatia de inmagazinare a fost emisa foarte tarziu. Noi ne-am indeplinit in totalitate obligatia de inmagazinare, am s ...citeste mai departe despre "Engie: Nu suntem siguri ca sunt suficiente gaze daca va fi o iarna grea. Guvernul nu are un plan de urgenta" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaze Romania iarna, #pret gaze Romania , #Stiri Macroeconomie