Cum scade prețul energiei electrice când bate vântul. Exportăm masiv în Ungaria și Bulgaria

Miercuri, 18 Ianuarie 2023, ora 09:15
451 citiri
Cum scade prețul energiei electrice când bate vântul. Exportăm masiv în Ungaria și Bulgaria
Câmp de eoliene FOTO: Pixabay.com

Prețul spot al energiei electrice cu livrare miercuri, 18 ianuarie, a scăzut în România și este printre cele mai mici din Europa, pe fondul aportului mare al turbinelor eoliene. Vântul va asigura o producție semnificativă de energie în România până la începutul weekendului.

Prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) pentru energie în data de 18 ianuarie este de 397 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului comercial al pieței, scrie e-nergia.ro.

Piața sport locul în care sunt tranzacționate instrumente financiare, cum ar fi mărfurile și valorile mobiliare, pentru livrare imediată. Sunt denumite și "piețe fizice" sau "piețe de numerar", deoarece tranzacțiile semnifică faptul că banii sunt înlocuiți imediat cu activul respectiv, arată financialmarket.

Prețul de 80 de euro de la noi este identic cu cel din Bulgaria, dar mult mai mic decât cel din Ungaria, de 141 de euro, ambele având piețe cuplate cu a noastră și fiind si singurele din mecanismul de cuplare cu care avem conexiuni fizice.

Astfel, miercuri, în toate intervalele orare, pleacă din România energie electrică atât spre rețeaua bulgară, cât și spre cea ungară.

Exportul maxim spre Bulgaria se va înregistra în intervalul 23-24, la o putere de 1.139 MW, iar cel spre Ungaria în intervalul 5-6, la o putere de 1.087 MW. De alfel, din datele operatorului bulgar IBEX se vede că o parte din energia intrată din România în rețeaua bulgară merge și spre Grecia, ceea ce explică și prețul relativ mic de mâine din Grecia, comparativ cu ce suntem obișnuiți.

Prețul spot din România este azi printre cele mai mici din Europa, cu excepția Peninsulei Iberice, unde piața este sub efectul unor reglementări, și a zonelor din nordul Scandinaviei.

Datele OPCOM arată că tranzacțiile de pe piața spot s-au făcut în condițiile unei oferte mari de energie scoase pe piață, care, cel mai probabil, vine din eolian, date fiind codurile de vânt anunțate pentru mâine. De alfel prognozele consultate de noi arată un aport mare al turbinelor eoliene în România, nu doar mâine, ci și joi și vineri.

Pe 18 ianuarie eoliene vor produce la o putere orară medie de peste 2.600 MW (corespunzătoare unui factor de capacitate de 87%), poimâine la o putere și mai mare (peste 2.700 MW, corespunzătoare unui factor de capacitate de 90%), iar vineri la aproape 2.500 MW. În mod tradițional în România, când bate vântul ...citeste mai departe despre "Cum scade prețul energiei electrice când bate vântul. Exportăm masiv în Ungaria și Bulgaria" pe Ziare.com

#pret energie electrica, #eoliene Romania, #export curent, #Ungaria, #Bulgaria , #Stiri Macroeconomie