Economistii pesimistii isi ajusteaza predictiile dupa ce apocalipsa euro a fost evitata inca un an

Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 17:00
1274 citiri
Economistii pesimistii isi ajusteaza predictiile dupa ce apocalipsa euro a fost evitata inca un an

Multi economisti si investitori cunoscuti au anticipat in acest an ca zona euro se va dezintegra sau ca va ajune la un numar mai restrans de membri, insa cu totii au fost nevoiti sa-si modifice predictiile privind iminenta dezastrului dupa ce uniunea monetara a rezistat inca un an.

In mai, in timp ce zona euro se adancea in criza, economistul Paul Krugman, castigator al premiului Nobel, a scris unul dintre cele mai pesimiste comentarii ale sale in New York Times, intitulat "Apocalipsa in curand", relateaza agentia Reuters, preluata de CNBC.

"Dintr-o data a devenit usor de vazut cum euro - marele experiment al unei uniuni monetare fara uniune politica - se poate desface din incheieturi. Nu discutam despre o perspectiva indepartata. Lucrurile se pot inrautati cu o viteza ametitoare, in doar cateva luni, nu ani", scria Krugman.

El nu a fost, de departe, singurul care a formulat astfel de aprecieri privind viitorul zonei euro. Miliardarul american George Soros afirma, in luna iunie, ca Germania are la dispozitie doar trei luni pentru a evita un dezastru european.

Tot in iulie, economistul sef al Citigroup si fost membru al conducerii Bancii Angliei, Willem Buiter, a ridicat probabilitatea iesirii Greciei din zona euro la 90% si a inaintat chiar o data pana la care aceasta ar fi trebui sa aiba loc.

Temenul lui Buiter, 1 ianuarie 2013, va fi atins saptamana urmatoare, insa nimeni nu mai crede intr-o implozie a zonei euro pe termen scurt sau iesirea Greciei din uniunea monetara in urmatoarea perioada.

Corul celor care prevesteau sfarsitul euro a atins un punct culminant la jumatatea anului. Printre autorii scenariilor apocaliptice s-au aflat unii dintr cei mai renumiti economisti si investitori, multi dintre ei din Statele Unite.

Acum profetiile lor par exagerate sau cel putin premature. Euro si-a revenit fata de dolar, iar randamentele obligatiunilor, care masoara riscul perceput de investitori la imprumuturi, a scazut pentru Grecia, Spania si Italia.

Chiar si cei mai pesimisti dintre pesimisti isi modifica prognozele, chair daca avertizeaza ca vor urma in continuare probleme.

"Europa m-a surprins prin rezistenta politica", a admis Krugman intr-o postare pe blog in luna decembrie.

De asemenea, in luna octombrie, Citigroup a modificat estimarea privind probabilitatea iesirii Greciei din zona euro. Economistii bancii vad acum o probabilitate de 60% ca Grecia sa iasa din uniunea monetara in urmatoarele 18 luni. Multi alti economisti considera ca masurile de urgenta adoptate de tarile euro au mai redus din presiunile imediate, dar nu au abordat problemele profunde.

Krugman si Buiter nu au raspuns la cererile pentru comentarii, iar Soros a refuzat un interviu.

Multi dintre economisti pur si simplu au subestimat vointa politica a Europei de a pastra euro, scrie Reuters, precum si impactul unor schimbari importante din a doua jumatate a anului.

Cele mai importante au fost angajamentul sefului BCE, MarioDraghi, ca va face tot ce este necesar pentru salvarea euro, urmat de un program de achizitii nelimitate de obligatiuni ale statelor cu probleme de finantare, precum si schimbarea abordarii cancelarului Germaniei, Angele Merkel, in privinta Greciei.

Dupa mai multe luni in care a ezitat, Merkel a ajuns la concluzia ca isirea Greciei din zona euro ar avea riscuri prea mari pentru Europa si propriile sale perspective politice.

"Iesirea Greciei din zona euro ar putea fi logica, dar mecanismele sunt prea destructive atat pentru statul elen, cat si pentru vecini. O analiza a politicii in Europa te lasa sa intelegi ca se va face tot ce este necesar pentru a impiedica ruperea uniunii monetare. Ar fi o catastrofa din punct de vedere economic si politic", a afirmat Barry Eichengreen, economist la U.C. Berkeley, care a sustinut constant ca euro este un proiect ireversibil.

Firma britanica de consultanta Capital Economics, care a estimat ca unul sau mai multe state vor parasi uniunea monetara in acest an, admite acum ca a subestimat determinarea BCE de a salva euro si increderea pietelor financiare in promisiunile bancii centrale.

"Ar putea dura mai mult. In mod clar nu se intampla in acest an", a afirmat Jennifer McKeown, economist pentru Europa la Capital Economics.

Unii dintre marii investitori au platit pretul unor speculatii impotriva euro in acest an. In luna decembrie, managerul de fond de hedging John Paulson a dat vina pentru pierderile mari din acest an pe pariurile gresite pe inrautatirea crizei zonei euro.

Nouriel Roubini, economist la Universitatea din New York denumit Dr Doom pentru estimarile pesimiste, s-a aflat de la inceput in tabara celor care au anticipat dezastrul. Roubini a afirmat inca din 2010 ca zona euro se va destrama.

Economistul crede acum, la fel ca multi alti colegi ai sai, ca riscul unei catastrofe pe termen scurt a fost redus, iar 2013 va fi un alt an in care politicienii vor face suficient doar pentru a rezista.

Krugman, de asenmenea, nu renunta la estimarile pesimiste.

Intr-o postare recenta pe blog, Krugman compara masurile de austeritate impuse tarilor precum Grecia, Portugalia, Spania si Irlanda cu "medicina medievala", in care pacientilor le era luat sange pe post de tratament. Cand procedura le inrautatea starea de sanatate, le era luat sange din nou.

Chiar daca euro a sfidat asteptarile privind sfarsitul, austeritatea va conduce la acelasi rezultat, afirma el.