Economia României frânează în trimestrul doi! Avem însă a doua creștere economică din UE

Joi, 07 Septembrie 2023, ora 14:07
1112 citiri
Economia României frânează în trimestrul doi! Avem însă a doua creștere economică din UE

Ritmul de creștere anuală a economiei a frânat puternic în trimestrul doi al anului în curs, în comparație cu trimestrele anterioare.

A fost însă destul de mare pentru a pune țara noastră între membrele blocului comunitar cu cele mai mari avansuri economice anuale în trimestrul doi.

Evoluția de la trimestru la trimestru relevă un ușor avans, de sub 1%, în nota avansului înregistrat în ultimele nouă luni anterioare.

Avans mic față de trimestrele anterioare

Produsul intern brut a înregistrat în trimestrul doi din 2023, în comparație cu același trimestru al anului trecut, o creştere de 2,7% pe seria ajustată sezonier, luată în calcul de statisticile Eurostat.

Este o încetinire evidentă a avansului economic, dacă este comparată cu datele statistice consemnate în trimestrele anterioare: Avans economic anual (raportat la același trimestru al anului trecut) de 2,9% în primul trimestru al lui 2023, de 4% în ultimul trimestru din 2022, respectiv de 3,7% în trimestrul trei al anului trecut.

Cu toate acestea, România are a doua creștere economică anuală din UE în trimestrul doi din 2023, după Malta (3,9%) și la egalitate cu Grecia.

Uniunea Europeană a înregistrat în ansamblul său o creștere economică anuală de 0,4% în trimestrul doi al anului în curs, iar zona euro un avans de 0,5%.

Datele la semestru

În primul semestru din 2023, produsul intern brut a crescut, comparativ cu prima jumătate a anului trecut, cu 1,7%, pe seria brută și cu 2,8% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

La creşterea PIB, în semestrul I 2023 faţă de semestrul I 2022, cele mai mari contribuții pozitive au fost aduse de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,5%), cu o pondere de 21,3% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 2,2%, precizează INS.

Urmează informațiile și comunicațiile (+0,4%), cu o pondere de 7,5% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 5,8% și activități profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport (+0,4%), cu o pondere de 7% la formarea PIB.

Economia UE stagnează

În comparație cu primul trimestru din 2023, avansul economic înregistrat în perioada aprilie-iunie a acestui an a fost de 0,9%, pe date ajustate sezonier.

Este o evoluție comparabilă cu cea înregistrată în ultimele trimestre, în care avansul economic trimestrial (raportat la trimestrul anterior) a fost între 0,4% și 0,9%.

Economia UE a stagnat în trimestrul doi din 2022 (avans zero față de primul trimestru), iar a zonei euro a înregistrat un avans marginal de 0,1%.

Cele mai mari avansuri economice trimestriale au fost înregistrate în Lituania: 2,9%, Slovenia: 1,4% și Grecia: 1,3%.

La polul opus, economiile cu cele mai remarcabile evoluții negative au fost Polonia: minus 2,2%, Suedia: minus 0,8% și Austria: minus 0,7%.

...citeste mai departe despre "Economia României frânează în trimestrul doi! Avem însă a doua creștere economică din UE" pe Ziare.com

#economie , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0002

1 USD = 4.5625 RON

-0.0170
  1. Revoluție în energie anunțată de China! Beijingul susține că a găsit modalitatea de a renunța la combustibilii fosili
  2. Soarta celui mai mare combinat din țară atârnă de un fir de ață. „Pentru muncitori, situația este îngrijorătoare, dar speranțe există”
  3. Cum rămâne cu pensiile pentru grupe de risc și condiții grele. Ajutoarele și compensațiile pe care le vor primi vârstnicii în 2025
  4. Polonezii, supărați că ouăle românești sunt importate peste producția internă. Cum a reușit România să depășească la raft fermierii din Polonia
  5. Semnalele care anunță o posibilă mare criză economică, asemănătoare celei din 1930. Cum să te pregătești pentru „furtună". Economist: „Trebuie să avem o strategie"
  6. Ungaria vrea gaz românesc din Marea Neagră: "Va fi singura sursă nouă din regiune". Replica ministrului Burduja
  7. Taximetriștii câștigă „războiul” cu Uber și Bolt: După 10 ani de proteste, ultimele promisiuni și sancțiunile ANAF împing românii înapoi în mașinile galbene
  8. Statul vrea să controleze o firmă înființată de un gigant al petrolului din Rusia și care a trecut prin mâinile unui fugar moldovean. Legătura cu companiile strategice din România
  9. România face front comun cu liderii europeni la Bruxelles pentru „Reînarmarea Europei”. „Continuăm construcţia de autostrăzi şi spitale, pentru care am alocat fonduri”
  10. Ministrul Finanțelor va prezenta Comisiei Europene noile taxe fiscale care vor fi introduse în România. De când vor intra în vigoare