Economia României frânează în trimestrul doi! Avem însă a doua creștere economică din UE

Joi, 07 Septembrie 2023, ora 14:07
829 citiri
Economia României frânează în trimestrul doi! Avem însă a doua creștere economică din UE

Ritmul de creștere anuală a economiei a frânat puternic în trimestrul doi al anului în curs, în comparație cu trimestrele anterioare.

A fost însă destul de mare pentru a pune țara noastră între membrele blocului comunitar cu cele mai mari avansuri economice anuale în trimestrul doi.

Evoluția de la trimestru la trimestru relevă un ușor avans, de sub 1%, în nota avansului înregistrat în ultimele nouă luni anterioare.

Avans mic față de trimestrele anterioare

Produsul intern brut a înregistrat în trimestrul doi din 2023, în comparație cu același trimestru al anului trecut, o creştere de 2,7% pe seria ajustată sezonier, luată în calcul de statisticile Eurostat.

Este o încetinire evidentă a avansului economic, dacă este comparată cu datele statistice consemnate în trimestrele anterioare: Avans economic anual (raportat la același trimestru al anului trecut) de 2,9% în primul trimestru al lui 2023, de 4% în ultimul trimestru din 2022, respectiv de 3,7% în trimestrul trei al anului trecut.

Cu toate acestea, România are a doua creștere economică anuală din UE în trimestrul doi din 2023, după Malta (3,9%) și la egalitate cu Grecia.

Uniunea Europeană a înregistrat în ansamblul său o creștere economică anuală de 0,4% în trimestrul doi al anului în curs, iar zona euro un avans de 0,5%.

Datele la semestru

În primul semestru din 2023, produsul intern brut a crescut, comparativ cu prima jumătate a anului trecut, cu 1,7%, pe seria brută și cu 2,8% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

La creşterea PIB, în semestrul I 2023 faţă de semestrul I 2022, cele mai mari contribuții pozitive au fost aduse de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,5%), cu o pondere de 21,3% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 2,2%, precizează INS.

Urmează informațiile și comunicațiile (+0,4%), cu o pondere de 7,5% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 5,8% și activități profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport (+0,4%), cu o pondere de 7% la formarea PIB.

Economia UE stagnează

În comparație cu primul trimestru din 2023, avansul economic înregistrat în perioada aprilie-iunie a acestui an a fost de 0,9%, pe date ajustate sezonier.

Este o evoluție comparabilă cu cea înregistrată în ultimele trimestre, în care avansul economic trimestrial (raportat la trimestrul anterior) a fost între 0,4% și 0,9%.

Economia UE a stagnat în trimestrul doi din 2022 (avans zero față de primul trimestru), iar a zonei euro a înregistrat un avans marginal de 0,1%.

Cele mai mari avansuri economice trimestriale au fost înregistrate în Lituania: 2,9%, Slovenia: 1,4% și Grecia: 1,3%.

La polul opus, economiile cu cele mai remarcabile evoluții negative au fost Polonia: minus 2,2%, Suedia: minus 0,8% și Austria: minus 0,7%.

...citeste mai departe despre "Economia României frânează în trimestrul doi! Avem însă a doua creștere economică din UE" pe Ziare.com

Bula verde se dezumflă răsunător în Statele Unite. Ce se va întâmpla în Uniunea Europeană?
Bula verde se dezumflă răsunător în Statele Unite. Ce se va întâmpla în Uniunea Europeană?
Acțiunilor companiilor producătoare de energie curată și așa zisele valori mobiliare ESG s-au prăbușit cu 30 de miliarde de dolari în ultimele șase luni. Declinul masiv reprezintă o...
În timp ce creditarea este înghețată în zona euro, autoritățile de supraveghere promovează ”finanțele verzi”
În timp ce creditarea este înghețată în zona euro, autoritățile de supraveghere promovează ”finanțele verzi”
În timp ce creditele sunt din ce în ce mai greu de obținut și de rambursat, din cauza dobânzilor mari, iar avertismentele cu privire la gradul crescut de volatilitate sunt tot mai dese,...
#economie , #Stiri Macroeconomie