Economia germană pierde treptat din viteză

Marti, 09 August 2022, ora 12:34
814 citiri
Economia germană pierde treptat din viteză

Germania nici nu mai reuşeşte să iasă din criză. Coronavirusul, războiul din Ucraina, penuria de gaze - crizele se tot succed, şi fac să deraieze şi cea mai puternică economie naţională, consideră Henrik Böhme.

O prăbuşire a economiei nu are loc în câteva zile. Este un proces lent, chiar foarte lent. Semne prevestitoare se pot vedea dacă se analizează atent cifrele care devin cunoscute în fiecare zi. Ba este vorba de producţia industrială, ba de comenzi, ba de încasările comerţului cu amănuntul. Acestea din urmă s-au diminuat cu nouă la sută în comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut (fără a se lua în calcul şi inflaţia). Aşa ceva nu a existat în ultimii 28 de ani, s-au grăbit să anunţe specialiştii Oficiului Federal pentru Statistică de la Wiesbaden. Sună dramatic - şi chiar este aşa.

În primul rând pentru comerţul cu amănuntul, care a suferit deja masiv în ultimii doi ani din cauza pandemiei de coronavirus. În al doilea rând aceasta arată că oamenii îşi ţin banii în portofel, din pricina nesiguranţei provocate de ştirile cotidiene vizând războiul din Ucraina, inflaţia şi, mai nou, situaţia din jurul Taiwanului. Nu doar ursul rus, care tocmai face ravagii în Ucraina, este prost dispus. Şi dragonul chinez are mai nou aceeaşi stare de spirit. Şi nu e bine deloc.

Inflaţia va creşte în continuare

Încă nu ştie nimeni prea exact ce-l aşteaptă, cum îi va fi afectată viaţa de zi cu zi. Totul se scumpeşte. Chiar dacă în prezent inflaţia stagnează în Germania, ba chiar dă un pic înapoi, este vorba doar de un fenomen de moment, care se datorează unor măsuri limitate în timp: abonamentul de 9 euro pe lună pentru transportul în comun şi trenurile regionale şi subvenţionarea cu 30 de cenţi a litrului de carburant. Ambele încetează la sfârşitul lunii august şi nu va mai dura mult până când rata inflaţiei se va scrie cu două cifre.

La acestea se adaugă faptul că proprietarii locuinţelor vor trimite chiriaşilor abia la anul facturile pentru curent şi încălzire, care s-au scumpit deja masiv. Preţurile vor continua să crească. Există deja unele estimări: potrivit acestora, oamenii vor fi nevoiţi să plătească de trei sau patru ori mai mult pentru a avea în continuare o locuinţă încălzită, apă caldă şi curent electric suficient. Nimeni nu poate şti de pe acum cât de mult se vor scumpi acestea, dar va fi în orice caz semni ...citeste mai departe despre "Economia germană pierde treptat din viteză" pe Ziare.com

#economie Germania, #criza economica , #Stiri Macroeconomie