Dupa doua licitatii esuate cu titluri de stat, ministrul de Finante nu e stresat: Avem buffer

Miercuri, 15 Martie 2017, ora 12:56
1194 citiri
Dupa doua licitatii esuate cu titluri de stat, ministrul de Finante nu e stresat: Avem buffer
Foto: Ziare.com

Ministerul Finantelor are un buffer care-i permite sa nu fie captiv in relatia cu bancile, in conditiile in care statul nu a mai reusit recent sa vanda titluri de stat, a declarat miercuri ministrul Finantelor, Viorel Stefan, la lansarea raportului economic pentru Romania in 2017, al Comisiei Europene.

Ministerul Finantelor a inregistrat, luni, al doilea esec consecutiv la licitatiile pentru titluri de stat, respingand toate ofertele bancilor pentru obligatiuni scadente in 29 aprilie 2024, in conditiile in care sumele oferite au fost sub valoarea licitatiei, iar dobanzile au fost considerate prea mari, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Intrebat in legatura cu aceste licitatii, Stefan a declarat ca rezerva ministerului permite o anumita independenta in relatia cu bancile.

"Avem un buffer care ne permite sa nu fim captivi in aceasta piata", a declarat ministrul.

Buffer-ul sau rezerva in valuta din Trezorerie era la finalul lunii mai 2016 de 5,9 miliarde euro, potrivit unor date publicate de Ministerul Finantelor, iar potrivit unor declaratii oficiale se afla la un nivel similar si in prezent.

Esecul licitatiilor recente a avut loc in contextul in care, de la finalul anului trecut si pana in prezent, costul finantarii a crescut pentru Romania, iar economistii avertizeaza ca aceasta tendinta se va pastra pana la finalul anului. ...citeste mai departe despre "Dupa doua licitatii esuate cu titluri de stat, ministrul de Finante nu e stresat: Avem buffer" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Viorel Stefan licitiatie titluri de stat, #esec licitatii titluri de stat , #Stiri Macroeconomie