Dupa ce a creat panica in tara, ANSVSA revine: Medicii veterinari nu trebuie sa fie prezenti la taierea fiecarui porc de Ignat

Vineri, 22 Noiembrie 2019, ora 13:35
1286 citiri
Dupa ce a creat panica in tara, ANSVSA revine: Medicii veterinari nu trebuie sa fie prezenti la taierea fiecarui porc de Ignat
Foto: Arhiva Ziare.com

O nota emisa de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a starnit panica printre cei care au porci in gospodarii, dar si printre medicii veterinari.

Potrivit documentului, cei care detin porci si doresc sa ii sacrifice pentru consum o pot face de acum doar in prezenta unui medic veterinar. Cum foarte multe judete se confrunta cu o criza de personal, nota emisa de ANSVSA i-a speriat atat pe medici, care au spus ca nu pot face fata solicitarilor, dar si pe oameni, afirmand ca vor ramane cu porcii netaiati de Craciun.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a revenit insa cu o alta nota si precizeaza acum ca medicii veterinari nu trebuie sa fie prezenti in gospodariile oamenilor la taierea porcului.

Astfel, Alina Monea, sef serviciu la biroul de comunicare al ANSVSA, a explicat pentru Ziare.com ca a fost o neintelegere, clarificata ulterior in teritoriu.

Potrivit acesteia, oamenii trebuie, insa, la fel ca si pana acum, sa mearga cu probe la medicul veterinar pentru emiterea avizului in urma efectuarii examenului trichineloscopic.

"Nu este o directiva data de ministrul Agriculturii, ci o nota de serviciu data de ANSVSA. Aceste note de serviciu se dau in fiecare an. Iar acest lucru se face de multi ani, daca va veti uita in informarile noastre de presa pe site la recomandarile pe care le-am facut anul trecut pentru toti cetatenii, veti vedea ca a fost inclusa aceasta nota.

A fost o neintelegere si s-au facut clarificari in teritoriu. Avizul medicului veterinar trebuie cerut. Este normal ca un medic veterinar, nu neaparat in ziua sacrificarii, sa evalueze starea de sanatate a animalului si trebuie facut si examenul trichineloscopic. La acest lucru se refera nota emisa de ANSVSA", ne-a precizat Alina Monea.

Insa, subliniaza seful serviciului biroului de comunicare al ANSVSA, in cazul in care persoanele care detin porci in gospodarii pe care vor sa ii taie pentru consum observa ca animalele dau semne de boala, trebuie sa ia imediat legatura cu un medic veterinar.

"In cazul in care vreti sa taiati un porc si observati ca animalul are probleme, anuntati medicul veterinar. Sau dupa ce sacrificati animalul observati ca sunt modificari la organele interne, daca este ceva in neregula, trebuie anuntat un medic veterinar", a mai afirmat Alina Monea.

Medicii veterinari s-au plans ca le este imposibil sa supravegheze toate taierile de porci

Dupa aparitia prime ...citeste mai departe despre "Dupa ce a creat panica in tara, ANSVSA revine: Medicii veterinari nu trebuie sa fie prezenti la taierea fiecarui porc de Ignat" pe Ziare.com

#medici gorspodarii taiere porci , #Stiri Macroeconomie