Dolarul SUA, la cea mai scăzută cotă în rezervele internaționale din ultimii 20 de ani

Joi, 25 Mai 2023, ora 17:02
568 citiri
Dolarul SUA, la cea mai scăzută cotă în rezervele internaționale din ultimii 20 de ani

Cota dolarului în rezervele oficiale valutare internaționale a scăzut la un minim al ultimilor 20 de ani, în trimestrul al patrulea din 2022.

Rivalitatea cu China, consecințele războiului din Ucraina și disputele de la Washington cu privire la plafonul datoriei SUA sunt tot atâția factori care alimentează contestarea poziției de monedă dominantă a dolarului.

Comerțul internațional trece printr-un proces amplu de schimbare, în care yuan-ul chinezesc, rubla rusească și chiar dirhamul din Emiratele Arabe Unite joacă un rol tot mai important.

Scădere abruptă în termeni reali

Potrivit datelor Fondului Monetar Internațional, cota dolarului american în rezervele valutare internaționale a scăzut la 58%, la finele anului trecut.

Este minimul ultimelor două decenii, dar mișcarea a fost treptată iar nivelul de acum este aproape similar cu cel din 1995, scrie Reuters.

Stephen Jen, CEO al Eurizon SLJ Capital Limited, declară însă că schimbarea este mai pronunțată atunci când este ajustată pentru cursul de schimb, arată sursa citată.

”Ceea ce s-a întâmplat în 2022 a fost o scădere foarte bruscă a cotei dolarului în termeni reali”, a spus Jen, adăugând că aceasta a fost o reacție la înghețarea a jumătate din rezervele de aur și valută ale Rusiei, de 640 de miliarde de dolari, după invazia de anul trecut a Ucrainei.

Acest lucru a făcut țări precum Arabia Saudită, China, India și Turcia să își regândească politicile și să ia foarte serios în calcul diversificarea către alte valute.

Yuan-ul contra-atacă

La fel s-a întâmplat cu comerțul internațional, tot mai multe țări alegând să își desfășoare tranzacțiile comerciale în alte valute decât dolarul.

India cumpără petrol rusesc în ruble și țiței arab în dirhami din Emiratele Arabe Unite. China a trecut la yuan pentru a cumpăra petrol, cărbune și metale rusești în valoare de aproximativ 88 de miliarde de dolari.

Compania națională de petrol chineză și TotalEnergies din Franța au încheiat primul acord comercial pentru gaz natural lichefiat cu decontare în yuani, în luna martie.

Iar ponderea yuanului în tranzacțiile în valută la nivel mondial a crescut de la aproape nimic în urmă cu 15 ani la 7%, potrivit Băncii Reglementelor Internaționale.

Dolarul deține în prezent supremația

Dolarul atotputernic poate crea un blocaj în comerțul cu mărfuri, permițând Washington ...citeste mai departe despre "Dolarul SUA, la cea mai scăzută cotă în rezervele internaționale din ultimii 20 de ani" pe Ziare.com

România, codașă în Europa la capitolul creștere economică. "A început să gâfâie"
România, codașă în Europa la capitolul creștere economică. "A început să gâfâie"
În prima jumătate a anului 2024, economia României a crescut sub așteptări, cu mai puțin de un procent. Potrivit INS, rezultatul pentru lunile aprilie, mai, și iunie, arată îngrijorător,...
#economie , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9728 RON

0.0017

1 USD = 4.4760 RON

-0.0039
  1. Celebrul Nouriel Roubini surprinde din nou lumea: Anunț neașteptat privind criza de la sfârșitul lui 2024
  2. Umbrărescu a pus sute de muncitori să lucreze non-stop pentru a urgenta Autostrada Ford. Când se va circula pe Drumul Expres Craiova-Pitești
  3. S-au schimbat preferințele celor care cumpără apartamente, odată cu creșterea prețurilor. Cele trei categorii de cumpărători
  4. Noua lege a pensiilor. Principalele modificari privind limita de varsta, stagiul de cotizare pentru femei si barbati
  5. O țară puternică din Europa cu peste 800.000 de români lovită de criză: Dezastrul nemaivăzut de 87 de ani
  6. Averile românilor bogați care vor intra în vizorul ANAF. La ce riscuri se expun cei care nu își declară toți banii anul acesta
  7. Românii pot investi în noi titluri de stat Tezaur, începând de luni. Care sunt dobânzile
  8. Orașul în care poți cumpăra un Mercedes sau un BMW cu doar 50 de lei. "Să mai zică cineva că e scump la noi"
  9. De ce nu reușesc românii să aplice pentru „Casa Verde Fotovoltaice”. Cele mai grave confuzii create de programul finanțat de Guvern SONDAJ
  10. Alimentele care se vor scumpi din cauza secetei. Cât vom plăti pentru ulei, mălai și cartofi