Doi italieni au fost despagubiti cu peste doua milioane de euro pentru combinatul Otelul Rosu

Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 23:00
853 citiri
Doi italieni au fost despagubiti cu peste doua milioane de euro pentru combinatul Otelul Rosu
Foto: Ziare.com

Fratii Gavazzi, care au cumparat 70% din actiunile combinatului Socomet Otelul Rosu in 1999, vor fi despagubiti de statul roman cu sumele de 1,89 milioane de dolari si 657.000 de euro, in urma procesului intentat in 2012 de cei doi impotriva statului roman.

Aceasta reiese din sentinta arbitrala data pe data de 18 aprilie de cea mai importanta institutie in ceea ce priveste arbitrajul in domeniul investitiilor, Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (ICSID) de la Washington.

Statul roman a fost reprezentat in acest dosar de arbitraj de asocierea formata din SCPA Cobuz si Asociatii, Manuela Sirbu, in calitate de lider de consortiu, experti de la KPMG si Oglinda Bazil.

"Tribunalul Arbitral a retinut in aceasta sentinta ca statul roman nu poate fi tinut responsabil pentru toate pretentiile invocate de catre reclamanti, in conditiile in care numeroase acte si omisiuni ale fratilor Gavazzi au condus la insolventa Socomet. Astfel, Tribunalul Arbitral a admis ca intemeiate majoritatea apararilor statului roman", se arata intr-un comunicat transmis de SCPA Cobuz si Asociatii.

Investitorii nu pot fi despagubiti cu sumele solicitate, de 46,3 milioane de dolari, in baza estimarilor facute de raportul expertului consilier al reclamantilor de la Deloitte, pentru pierderea sansei, ci numai pentru pierderea oportunitatii, respectiv suma efectiv investita si dovedita, se arata in sentinta.

"Retinand toate aceste aspecte, Tribunalul Arbitral a acordat reclamantilor suma de 1,89 milioane de dolari si 657.000 de euro, reprezentand compensatia si o parte din cheltuielile de judecata la care se adauga dobanda aferenta", a mai precizat firma de avocatura care a reprezentat statul roman.

Socomet Otelu Rosu a fost un combinat siderurgic din Romania. A fost privatizat la data de 19 aprilie 1999, cand fratii Marco si Stefano Gavazzi au cumparat 70% din actiunile combinatului de la Fondul Proprietatii de Stat, pentru suma de 500.000 de euro. La 1 noiembrie 1999, societatea si-a schimbat numele din Socomet in Gavazzi Steel.

In 2012, Marco Gavazzi si Stefano Gavazzi au dat statul roman in judecata pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile asumate la privatizare. ...citeste mai departe despre "Doi italieni au fost despagubiti cu peste doua milioane de euro pentru combinatul Otelul Rosu" pe Ziare.com

#italieni despagubiti combinat Otelul Rosu, #frati Gavazzi despagubiti Otelul Rosu , #Stiri Macroeconomie