Document BNR: România are nevoie de politici industriale/agricole noi, adaptate de-globalizării

Luni, 24 Aprilie 2023, ora 16:04
41 citiri
Document BNR: România are nevoie de politici industriale/agricole noi, adaptate de-globalizării

Deficitul de cont curent este în prezent o vulnerabilitate majoră pentru România, se arată într-un document publicat sub egida BNR.

Iar achizițiile de armament nu vor face decât să alimenteze acest dezechilibru, în lipsa producției interne de tehnică militară și a întăririi componentei offset.

În noul context geopolitic și geoeconomic, economia trebuie judecată prin prisma de-globalizării și România are nevoie de noi politici industriale și agricole care să susțină producția internă.

Subvalorificarea resurselor

Deficitul de cont curent a ajuns în 2022 la 26,571 miliarde euro (9,2% din PIB) – o creștere valorică de 52% față de nivelul din 2021, în timp ce dezechilibrul comercial a atins 34 miliarde euro.

România a avut dificultăți de finanțare a dezechilibrului extern atunci când datoria publică a fost mult inferioară (ca procent din PIB) celei de acum – aproximativ 15% în 2008, în comparația cu circa 48% din PIB în 2022. Drept consecință, România a trebuit să recurgă la un pachet de asistență financiară externă.

Este nevoie acum de reforme serioase ce trebuie întreprinse în economie pentru a favoriza o creștere economică robustă, întărirea premizelor pentru producția de tradables (bunuri exportabile și bunuri ce pot înlocui importuri), se arată în cea mai recentă ediție a analizei România – Zona Euro Monitor, document realizat sub egida BNR, în coordonarea lui Daniel Dăianu.

Dezechilibrul extern poate fi diminuat prin eforturi consecvente pe mai multe fronturi: consolidare bugetară (reducerea deficitului bugetar), o alocare mai bună a resurselor în economie care să susțină producția de tradables, atragere masivă de fonduri europene.

Varietatea producției industriale autohtone este o premiză importantă pentru o situație mai bună în viitor.

În general, avem o subvalorificare a resurselor, materiilor prime interne, care se vede și în faptul că importăm produse a căror realizare include inputuri esențiale din România.

De pildă, subdezvoltarea industriei agroalimentare – pământ agricol ce înseamnă 57% din suprafață țării în timp ce deficitul extern al acestui sector este de 0,5-06% din PIB.

România are nevoie de politici industriale care să vizeze producția de tradables, în condițiile în care creșterea valorii adăugate (inclusiv în domeniul agroalimetar) sunt firave.

Cheltuielile militare, presiune pe buget

...citeste mai departe despre "Document BNR: România are nevoie de politici industriale/agricole noi, adaptate de-globalizării" pe Ziare.com

#economie , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

0.0017

1 USD = 4.5670 RON

0.0202
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  4. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  5. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  6. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  7. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO
  8. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
  9. Situația datoriei publice a României pe termen scurt ne împinge spre catastrofă. Rezervele valutare ale BNR nu fac față împrumuturilor
  10. Putin a infiltrat un cal troian într-un stat NATO: 60 de ani va depinde de Rusia