Diferentele intre clasele sociale afecteaza economia globala - Raport

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 09:00
2109 citiri
Diferentele intre clasele sociale afecteaza economia globala - Raport
Foto: raffycalicdan.net

Diferenta intre cei bogati si saracii lumii a ajuns la un record istoric inregistrat in ultimele trei decenii, iar guvernele sunt sfatuite sa reduca cat mai repede diferentele de venit intre clasele sociale pentru a nu inregistra derapaje ale cresterii economice.

Alarma a fost data de un ultim studiu al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, dat publicitatii de catre CNN.

Saracia populatiei are efecte macro

Distributia inechitabila a veniturilor genereaza o scaderea ritmului de crestere economica, sustin specialistii OCDE. In prezent, 10% dintre cei mai bogati oameni ai lumii castiga de 9,5 ori mai mult fata de 10% din patura saraca a societatii.

Redistribuirea veniturilor in mod inechitabil are un efect mai pregnant asupra unor economii decat asupra altora. De exemplu, in Mexic si Noua Zeelanda, cresterea economica ar fi putut sa avanseze cu 10% in ultimii 20 de ani, daca distrubutia veniturilor in cadrul acestor economii ar fi fost echitabila. Din aceeasi perspectiva, Statele Unite inregistreaza un deficit de doar 7%.

In ritmul actual, regresia asupra economiei globale va fi de 8,5% in urmatorii 25 de ani, apreciaza expertii OCDE. O cauza principala a influentei directe existente intre gradul de saraciei al populatiei si performanta economica este lipsa accesului la educatie, ce reduce mobilitatea sociala si submineaza cresterea economica pe termen lung.

Concentrare pe paturi sociale largi

Din punctul de vedere al economistilor OCDE, redistribuirea veniturilor nu are cum sa dauneze dezvoltarii economice, dar programele vor trebui concepute astfel incat sa tinteasca paturi sociale largi.

"Guvernele ar trebui sa concentreze acordarea unor avantaje fiscale si subventii catre procente largi din populatie. O interventie asupra unei paturi de 40% din populatia situata in partea de jos a acestui clasament ar putea avea un efect mai puternic decat simpla interventie pentru ajutorarea unui grup de 10% din populatie", opineaza reprezentantii OCDE.

"A fost rau si cand a fost bine"

Saracia are acelasi gust amar pentru populatia lipsita de venituri indestulatoare. Daca pentru cei situati in varful clasamentului redistribuirii veniturilor, perioadele de crestere economica din ultimii 30 de ani au fost resimtite prin prisma cresterii proportionale a veniturilor, saracilor le-a fost rau chiar si atunci cand motoarele economiei au fost turate la maxim.

#diferenta clase sociale, #nivel venit economie globala, #raport OCDE saraci bogati, #sarai bogati economia globala , #Stiri Macroeconomie