Suma imensă plătită de Poșta Română angajaților concediați superficial. "Deciziile n-au cuprins motivele desființării locului de muncă"

Marti, 06 Septembrie 2022, ora 17:00
413 citiri
Suma imensă plătită de Poșta Română angajaților concediați superficial. "Deciziile n-au cuprins motivele desființării locului de muncă"
Sediul Poștei Române FOTO: Arhivă Ziare.com

Un raport al Curții de Conturi arată că Poșta Română a cheltuit pentru despăgubiri acordate angajaților disponibilizați și reintegrați ulterior o sumă imensă.

În perioada 2019-2020 au fost plătite despăgubiri de peste 1,1 milioane de lei câștigate în instanțe de angajați, scrie Hotnews.ro.

Neregulile de la Poșta Română

Inspectorii Curții de Conturi au constatat la Poșta Română mai multe nereguli în perioada 2019-2020, printre care:

- Efectuarea de plăți cu titlu de despăgubiri acordate unor persoane, concediate fără o motivare legală, reintegrate ulterior pe funcțiile deținute. Instanțele de judecată au apreciat că deciziile de concediere nu au cuprins motivele desființării locului de muncă a salariaților concediați.

În perioada 2019-2020, CNPR SA a calculat, înregistrat și achitat despăgubiri stabilite de către instanțele de judecată, în valoare de 1.108 mii lei, pentru trei posturi (director de rețea, șef birou administrare contracte și bugete IT și șef departament suport tehnic IT&C).

Odată cu concedierile efectuate în urma reorganizării CNPR SA, persoanele concediate au primit salarii compensatorii, în cuantum de 503 mii lei, dar pentru două decizii au fost efectuate plăți suplimentare din bugetul CNPR SA pentru reintegrarea persoanelor, depășind nivel salariilor compensatorii achitate cu ocazia concedierilor.

Mai mult, în cazul unei decizii au fost acordate și despăgubiri, cu toate că atribuțiile postului desființat au fost preluate, prin redenumirea postului, fără ca acesta să fie suprimat din organigramă. Abaterea s-a produs ca urmare a nefundamentării modificărilor în structura organigramei CNPR SA, prin punerea în aplicare a Memorandumului din 27.09.2017 având ca temă Măsuri în vederea redresării activității CNPR astfel că Planul de redresare a activității companiei nu a condus la realizarea scopului acestuia;

- Efectuarea unor cheltuieli neeconomicoase, ca urmare a lipsei de transparență în stabilirea drepturilor salariale și fără să existe criterii de performanță bine definite sau stabilite situațiile excepționale de acordare a unor drepturi salariale, prin negociere individuală, în unele cazuri, prin depășirea grilei de salarizare.

Pentru unele categorii de personal, inclusiv funcții de conducere la nivel de sucursale, plata salariilor a fost efectuată la nivelul administrației centrale, în condițiile în car ...citeste mai departe despre "Suma imensă plătită de Poșta Română angajaților concediați superficial. "Deciziile n-au cuprins motivele desființării locului de muncă"" pe Ziare.com

#Posta Romana, #nereguli, #curtea de conturi , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  2. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  3. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  4. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  5. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  6. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  7. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  8. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  9. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  10. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"