De ce depozitele de gaz ale României s-au golit mai repede iarna aceasta, în comparație cu media europeană

Duminica, 15 Ianuarie 2023, ora 20:30
534 citiri
De ce depozitele de gaz ale României s-au golit mai repede iarna aceasta, în comparație cu media europeană
Depozitele de gaze naturale din România sunt pe 3 sferturi pline FOTO Pixabay

Depozitele de gaze naturale din România erau pline în proporție de 74,5% la data de 13 ianuarie potrivit statisticilor Gas Infrastructure Europe (GIE), organismul european ce transmite date oficiale.

Era al treilea cel mai mic grad de umplere, după cel din Slovacia (73,2%), și Ungaria (65,7%) în condițiile în care media de umplere a depozitelor la nivelul UE era de 81,88%.

Așadar, la jumătatea sezonului de extracție a gazelor, Europa se află încă peste nivelul de 80%, angajament făcut înainte de începerea sezonului rece, iar marii consumatori au niveluri relativ confortabile: Germania are 90%, Franța 80%, Italia tot în jur de 80%, etc.

România, care avea și ea înmagazinate la începutul lui noiembrie gaze la aproape 98% din capacitatea de stocare, a ajuns la sub 75%, cu 24,4 TWh înmagazinați, echivalentul a aproximativ 2,3 miliarde de metri cubi, scrie Economica.net

Situația este mult mai bună decât acum un an – la 13 ianuarie 2022 România avea umplută doar 48,4% din capacitatea de stocare, dar asta era înainte de începutul războiului din Ucraina și toate lucrurile stăteau altfel.

România este unul dintre puținii producători de gaze din Uniunea Europeană, consumul de gaze a scăzut, pe fondul restrângerii activității economice în unele sectoare (producția de îngrășăminte), așadar acest grad de umplere la jumătatea lunii ianuarie, mai ales fondul acestor temperaturi ridicate, poate fi considerat satisfăcător. Totuși, Europa se pregătește de următorul sezon de înmagazinare care, spre deosebire de acesta, înseamnă import de gaz rusesc mult mai redus, ba chiar zero pe unele piețe mari, cum ar fi Germania.

În România însă doar rareori se înmagazinează gaze în această perioadă. Ba, în unele zile, cum a fost cea din 14 ianuarie, am fost exporturi de gaz – au intrat din Bulgaria 1,5 milioane de metri cubi, dar au ieșit spre Ungaria 3,5 milioane, pe fondul unei producții interne de 24,5 milioane și al unui nivel al extracției din depozite de 17,6 milioane (date Transgaz de la ora 11.00). Situația a mai fost văzute în unele zile din acest an.

Pe de altă parte, chiar dacă România este producător de gaze și își asigură peste trei sferturi din consum, are încă nevoie de importuri pentru umplerea depozitelor și pentru consumul de iarnă, în cazul unor temperaturi normale. Totul va depinde însă de evoluția viitoare a consumului – ultimele statistici Euros ...citeste mai departe despre "De ce depozitele de gaz ale României s-au golit mai repede iarna aceasta, în comparație cu media europeană" pe Ziare.com

#depozite gaze Romania, #media europeana, #nivel , #Stiri Macroeconomie