Primăriile din Dobrogea, în pragul falimentului. Instanța le obligă să plătească milioane de euro companiilor care dețin parcuri eoliene

Miercuri, 25 August 2021, ora 11:39
335 citiri
Primăriile din Dobrogea, în pragul falimentului. Instanța le obligă să plătească milioane de euro companiilor care dețin parcuri eoliene
Judecătorii au stabilit că turbinele eoliene nu pot fi încadrate în categoria clădirilor FOTO Pixabay

16 comune din Constanţa şi Tulcea trebuie să restituie 100 de milioane de euro, bani încasaţi ca impozit pe clădiri, în perioada 2014-2019, de la companiile care deţin parcuri eoliene. Fântânele, Cogealac, Grădina, Pantelimon, Târguşor, Mircea Vodă, Seimeni sunt câteva dintre comunele obligate de judecători să restituie milioane de euro.

Informaţia este furnizată pentru adevarul.ro de Mariana Gâju, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, filiala Constanţa.

Administraţiile locale pe raza cărora existau amplasate turbine eoliene au încasat milioane de lei la bugetul local, timp de aproximativ cinci ani și au reuşit să facă investiţii mari şi să se modernizeze. Doar că, în ultima perioadă, instanţele obligă primăriile să dea banii înapoi.

Deşi exista un cadru legal care a impus administraţiilor locale să încaseze acest impozit, judecătorii au stabilit că turbinele eoliene nu pot fi încadrate în categoria clădirilor.

Prin Decizia Comisiei Fiscale Centrale, aprobată prin Ordinul Ministerului Finanţelor Publice a fost stabilit că „turnul de susţinere al turbinelor eoliene se încadrează în categoria clădirilor.

Potrivit acestor dispoziţii legale, turbinele eoliene reprezintă clădiri pentru care se percepe impozit deoarece: sunt construcţii situate deasupra solului, legea nu impune o anumită denumire sau folosinţă a acestor clădiri, servesc la adăpostirea de instalaţii, echipamente şi alte asemenea, elementele structurale de bază sunt pereţii şi acoperişul indiferent de materialele din care sunt construite.

Ulterior, companiile private cu afaceri în domeniu au solicitat instanţei să constate că turnurile de susţinere ale turbinelor eoliene nu se încadrează în categoria clădirilor, întrucât turnul turbinei nu întruneşte elementele de bază ale clădirii, respectiv nu are încăperi bine delimitate prin pereţi, şi nici acoperiş.

În anul 2017, Curtea de Apel Bucureşti le-a dat dreptate companiilor private, apoi, sentinţa a rămas definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în anul 2020.

Companiile solicită instanţelor să oblige administraţiile locale să restituie sumele achitate în intervalul 2014-2019 ca impozit pe clădiri şi majorări, acolo unde e cazul. ...citeste mai departe despre "Primăriile din Dobrogea, în pragul falimentului. Instanța le obligă să plătească milioane de euro companiilor care dețin parcuri eoliene" pe Ziare.com

#turbine eoliene, #cladiri, #impozite, #primarii, #procese, #companii, #bani restituiti , #Stiri Macroeconomie