Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

De 10 ani, Romania este ultima din UE la venituri bugetare si prima la reducerea lor

De 10 ani, Romania este ultima din UE la venituri bugetare si prima la reducerea lor

Romania a intreprins in perioada 2006 - 2016 cea mai bizara politica a fondurilor publice dintre toate statele europene, potrivit unei analize date publicitatii de Eurostat. Pornita de pe ultimul loc in ceea ce priveste ponderea veniturilor bugetare in PIB, tara noastra a luptat din greu pentru a le reduce si mai mult anul trecut.

Doar relocarea masiva a unor multinationale in micuta Irlanda ne-a facut sa pierdem, in conditii statistice cu totul speciale, pozitia de lanterna rosie europeana la care ne-ar fi dat dreptul din plin strategia de-a dreptul iresponsabila de permanenta relaxare fiscala. Strategie cu care vom avea asigurata nu convergenta ci divergenta in raport cu Europa civilizata.

Astfel, de la un minus de 10% din PIB venituri bugetare din taxe si contributii sociale in raport cu media europeana imediat inainte de aderarea la UE, Romania a ajuns anul trecut la un dezastruos -14%, dupa ce a scazut incasarile cu trei puncte procentuale pe fondul cresterii mediei generale cu un punct procentual.

Pe acest trend divergent in raport cu practica din statele occidentale pe care vrem sa le ajungem din urma, raportul dintre banii de care dispune statul roman pentru sanatate, educatie, administratie, ordine publica, protectie sociala etc. si media UE (pastrand, desigur proportia nivelului de PIB) a scazut de la 74% la doar 65%.

Citeste mai multe despre Cu ce? Romania - de 10 ani ultima din UE la venituri bugetare si prima la reducerea lor! Problemele punctuale pe Curs de guvernare ...citeste mai departe despre "De 10 ani, Romania este ultima din UE la venituri bugetare si prima la reducerea lor" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1040 ori
Citeste mai multe desprevenituri bugetare Romania