Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Datornicii fara voia lor nu vor mai ajunge la Biroul de Credit

Datornicii fara voia lor nu vor mai ajunge la Biroul de Credit
Persoanele care figureaza ca rau-platnici in evidentele bancilor nu vor mai ajunge la Biroul de Credit fara cunostinta acestora. Potrivit unei decizii a Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, ce va intra in vigoare la sfarsitul lunii februarie, institutiile financiare care raporteaza la Biroul de Credit sunt obligate sa comunice persoanei vizate - in scris, telefonic, prin SMS sau prin e-mail - "in mod clar si exact" toate informatiile cu privire la datele cu caracter personal transmise.

Lista mai include identitatea biroului sau birourilor de credit catre care sunt transmise informatiile, cate-goriile de participanti la birourile de credit care vor primi aceste date, perioada de stocare in cadrul sistemelor de evidenta de tipul birourilor de credit, precum si modalitatile concrete de exercitare a dreptului de acces, de interventie si de opozitie, in relatia cu participantul si biroul de credit. Datornicul se poate opune furnizarii acestor informatii daca are motive intemeiate, precum raportari eronate, neinstiintarea cu cel putin 15 zile inainte de introducerea in Biroul de Credit etc.

In textul legii se mentioneaza ca toate aceste informatii cu caracter personal pot fi sterse sau modificate atat de participantul la Biroul de Credit care le-a introdus, cat si de Biroul de Credit in acord cu institutia care le-a transmis, lucru care pana in prezent era destul de greu de realizat.

Noile reguli vin mai ales in sprijinul celor care nu au facut aceste datorii la banci cu bunastiinta, restantele pro-ve-nind de la un card uitat prin sertare pentru care nu s-au platit comisioanele sau din vina bancii care a realizat un transfer in contul unei rate cu intarziere. Statisticile arata ca zeci de romani figurau pe lista restantierilor fara sa aiba habar de acest lucru.

4 ani in evidentele Biroului de Credit

O a doua modificare prevede ca perioada maxima de stocare a informatiilor negative in baza de date a Biroului de Credit va fi de cel mult 4 ani, cu unul mai putin decat in prezent.

Nu in ultimul rand, solicitantii de credite care se temeau ca nu se vor putea indatora la banca din cauza facturilor la mobil neplatite la timp sau deloc pot respira usurati deoarece noile reglementari legislative nu permit operatorilor de telefonie sa furnizeze informatii cu caracter personal catre un sistem de evidenta de tipul birourilor de credit.

Altfel spus, nicio banca, societate de credit de consum, societate de leasing sau de asigurari.care participa la Biroul de Credit nu poate obtine niciun fel de informatie, fie ea pozitiva sau negativa de la companiile de telefonie mobila sau de la alti operatori de date cu caracter per-sonal din alte domenii de activitate. Potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Da-telor cu Caracter Personal, lucrurile stau la fel si in celelalte state europene, decizia vizand in primul rand restrictionarea accesului operatorilor de telefonie mobila la baza de date cu caracter personal a bancilor.

<a href=http://www.gandul.info/economia/datornicii-fara-voia-lor-nu-vor-mai-ajunge-la-biroul-de-credit.html?3936;2327215/ target=_blank>Gandul</a>Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1162 ori