Datoria Romaniei creste vertiginos: Suntem periculos de aproape de limita admisa in UE

Luni, 08 Februarie 2016, ora 10:09
1499 citiri
Datoria Romaniei creste vertiginos: Suntem periculos de aproape de limita admisa in UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Datoria publica a Romaniei s-a situat la finele anului 2014 imediat sub pragul de 40% din produsul intern brut (PIB), potrivit datelor definitive publicate de Eurostat.

De retinut ca aceasta este valoarea oficiala la nivel european, care asigura comparatia intre statele membre si corespunde metodologiei utilizate pentru aplicarea procedurii de deficit excesiv.

Am facut o selectie a datelor prezentate de oficiul de statistica al UE, pentru vedea cum ne pozitionam in context european.

Precum si ce invataminte putem trage din evolutiile survenite pe fondul crizei economice si a revenirii din aceasta criza.

De remarcat evolutia datoriei publice a Cehiei, fosta colega de bloc estic, care a scazut in termeni relativi la PIB si se indreapta inapoi spre pragul de 40%.

De altfel, ea nu face decat sa se inspire din modelul german. Dupa apropierea periculoasa de pragul de 80% in 2012 (79,7% mai precis), nemtii au demarat un program de reducere a datoriei publice.

Situatia ...citeste mai departe despre "Datoria Romaniei creste vertiginos: Suntem periculos de aproape de limita admisa in UE" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere datorie Romania, #datorie Romania, #datorie Romania UE, #datorie tari UE , #Stiri Macroeconomie