Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Daianu: Nu ne putem incadra in tinta de deficit in 2019. In 2022, vom ajunge la 7%!

Daianu: Nu ne putem incadra in tinta de deficit in 2019. In 2022, vom ajunge la 7%!
Romania nu se poate incadra in tinta de deficit de 3% in acest an, iar bugetul pentru 2020 trebuie sa inceapa corectia, parametrul cheie fiind mentinerea nivelului de deficit din 2019, a declarat, joi, presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, la seminarul EU-COFILE 2019.

"Deficitul bugetar este cu 0,8 procente din PIB mai mare fata de cat era consemnat in executia de anul trecut. Noi consideram ca nu ne putem incadra in tinta de 3%.

Noi am si spus in nota privind rectificarea ca avem un buget care are in structura sa o incordare structurala foarte mare, care isi are izvorul in putinatatea resurselor si presiunile foarte mari.

Problema nu este atat de stoc. Datoria publica in Romania la 35% din PIB ai zice ca este inca rezonabila. Polonia are 48 sau 49%, Ungaria in jur de 70%, Croatia tot peste 70%. Datoria publica, desi aproape s-a triplat fata de cea care era in 2007 - 2008, era 14% atunci, ai zice ca este rezonabila. Problema este de fluxuri.

Angajamentele sunt coplesitoare si nu sunt angajamente ipotetice. Nu este vorba de promisiuni. Este vorba de angajamente care sunt statuate in acte normative", a spus Daniel Daianu.

Deficitul bugetar a crescut cu peste 60%. Statul cheltuie mult mai mult decat incaseaza

El a precizat ca este posibil ca multi sa nu inteleaga magnitudinea acestor angajamente.

"Cu mare nonsalanta se vorbeste despre mentinerea calendarului... Am sentimentul ca nu exista un simt al proportiilor. Putem vorbi de un simt al masurii. Oameni care au simtul masurii. Automat te duci cu gandul ca un om care are simtul masurii are si un simt al proportiilor.

De ce spun ca nu se intelege magnitudinea acestora? Pentru ca in conditii neschimbate, daca s-ar mentine calendarul de aplicare, suplimentul de procente din PIB in 2022 ar fi intre 3 si 4% din PIB. Oameni buni, vorbim de 3 si 4% din PIB, nu de 0,3% sau 0,4%. De aceea, spun ca nu exista un sentiment al proportiilor", a afirmat Daianu.

In opinia acestuia, bugetul pe 2020 trebuie sa inceapa corectia, iar parametrul cheie ar fi ca deficitul bugetar de anul viitor sa il depaseasca pe cel din 2019, in conditiile in care este posibil ca acesta sa nu fie sub 3%.

Daniel Daianu a afirmat ca institutia are o noua evaluare a deficitului pentru 2019, dar a spus ca nu doreste sa spuna care este cifra.

El a declarat ca majorarea din 2020 a punctului de pensie are un impact de 3 ori mai mare in 2021.

Deficitul in 2020 ar trece de 4% din PIB, in 2021 ar fi peste 5,7% ...citeste mai departe despre "Daianu: Nu ne putem incadra in tinta de deficit in 2019. In 2022, vom ajunge la 7%!" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 684 ori
Citeste mai multe despreDaianu deficit Romania