Cum vrea guvernul Dancila sa puna pe butuci o companie energetica profitabila. Alte tari, aflate in situatii similare, au gasit solutii inteligente

Joi, 03 Octombrie 2019, ora 07:56
982 citiri
Cum vrea guvernul Dancila sa puna pe butuci o companie energetica profitabila. Alte tari, aflate in situatii similare, au gasit solutii inteligente
Foto: Arhiva Facebook CE Oltenia

Guvernul Dancila vrea sa oblige Hidroelectrica sa plateasca parte dintre pierderile uriase inregistrate de Complexul Energetic (CE) Oltenia, ajuns in pragul colapsului. Ce-ar insemna asta pentru romani? Iata ce spun liderii celor doi mari doi producatori de energie ai Romaniei, dar si expertii in domeniu.

Din cauza ca produce energie cu carbuni si polueaza masiv, CE Oltenia are obligatia - potrivit normelor europene - sa plateasca niste taxe numite "certificate de CO2". Pretul acestor certificate nu e fix, ci variaza destul de mult, in functie de diversi factori. In aceaste zile, spre exemplu, pretul unui certificat de CO2 ajunge, in medie, la circa 26 de euro.

La o prima vedere, pretul ar putea parea unul rezonabil. Dar pentru CE Oltenia - care e obligata sa cumpere peste 13 milioane de certificate de CO2 anual - cheltuiala este impovaratoare.

De altfel, scopul intregii scheme de taxare este tocmai acela de a pune, progresiv, pe umerii producatorilor de energie o povara mare, care sa-i determine sa isi inchida capacitatile de productie cu carbune.

In mod normal, in ultimii ani, Guvernele Romaniei ar fi trebuit sa faca eforturi sustinute pentru a inlocui, treptat, tehnologia de productie a energiei pe baza de carbune cu alte tehnologii, mai putin poluante. Din pacate, eforturile guvernelor in acest sens au ramas mereu doar la nivel de declaratie.

In consecinta, CE Oltenia a ajuns intr-o situatie financiara dezastroasa, raportand pierderi de peste 1 miliard de lei pe an. Potrivit mai multor experti in energie consultati de Ziare.com, parte din vina pentru instalarea situatiei de criza i-ar apartine si conducerii companiei.

Un lucru e cert, insa: CE Oltenia continua sa piarda bani intr-un asemenea ritm incat un auditor independent a apreciat, la finele anului trecut, ca exista "incertitudini semnificative cu privire la continuarea activitatii" complexului energetic. Mai multe puteti afla citind integral raportul auditului:

In aceste conditii, Cabinetul Dancila a inteles ca ar trebui sa ia masuri pentru a impiedica inchiderea CE Oltenia. La urma urmei - pe langa faptul ca asigura locuri de munca pentru circa 13.000 de oameni - complexul produce si buna parte din energia necesara Romaniei. Asa ca fara CE Oltenia si fara capacitati de productie care sa-i ia locul, productia de energie a tarii noastre ar scadea drastic.

Problema este ca - in loc sa gandeasca o strategie de restructurare care sa poata readuce complexul energetic pe linia ...citeste mai departe despre "Cum vrea guvernul Dancila sa puna pe butuci o companie energetica profitabila. Alte tari, aflate in situatii similare, au gasit solutii inteligente" pe Ziare.com

#fuziune CE Oltenia Hidroelectrica, #Sorin Boza Bogdan Badea, #Dumitru Chisalita fuziune carbune hidro , #Stiri Macroeconomie