Cum isi impart tarile UE banii: Romania e ultima la alocarile pentru Educatie

Marti, 07 Martie 2017, ora 09:43
1094 citiri
Cum isi impart tarile UE banii: Romania e ultima la alocarile pentru Educatie
Foto: Arhiva Ziare.com

Capitolul "protectie sociala" a fost, in 2015, cea mai importanta componenta a cheltuielilor guvernamentale generale in statele membre UE, pentru care acestea au alocat in medie, potrivit Eurostat, echivalentul a 19,2% din PIB-ul UE 28.

La nivel european, din punct de vedere al alocarilor, urmatoarele categorii de cheltuieli principale sunt cele cu sanatatea (7,2% din PIB- ul UE28), cu serviciile publice generale (6,2%), cu educatia (4,9%) si cu afaceri economice (4,3%).

Datele Eurostat arata deosebiri semnificative ale modului in care statele membre finanteaza diversele componente ale cheltuielilor guvernamentale.

Fata de media europena, Romania a alocat mai multi bani capitolelor:

Ordine publica si siguranta - 2,3% din PIB fata de media UE de 1,8% din PIBAfaceri economice - 5,3% din PIB fata de 4,3% din PIBMediu- 1% din PIB fata de 0,8% din PIBLocuire si facilitati pentru comunitate - 1,4% din PIB fata de 0,6% din PIBCultura si culte - 1,2% din PIB fata de 1%

La polul opus, Romania a finantat in 2015 mai putin decat media UE urmatoarele domenii:

Aparare - 1% din PIB fata de 1,4% din PIBSanatate - 4,2%din PIB fata de 7,2% din PIBEducatie - 3,1% din PIB fata de 4,9% din PIBProtectie sociala - 11,5% din PIB fata de 19,2% din PIB

Protectie sociala: cel mai mult in Finlanda, cel mai putin in Irlanda

Protectia sociala a contat cel mai mult in cosul de cheltuieli guvernamentale in toate statele membre UE in 2015.

Procentul alocarilor pentru acest capitol variaza de la 25,6% din PIB in Finlanda, la 9,6% in Irlanda.

8 state membre (Finlanda, Franta, Danemarca, Austria, Italia, Suedia, Grecia si Belgia) aloca peste 20% din PIB protectiei sociale, in timp ce Irlanda, statele baltice, Romania, Cipru, Cehia si Malta cheltuie fiecare mai putin de 13% din PIB.

Diferente majore in UE la cheltuielile cu Educatia si Sanatatea

Cu alocari de peste 8% din PIB in 2015, Danemarca, Franta, Olanda si Austria acorda un interes special sanatatii cetatenilor lor.

Cele mai mari cheltuieli guvernamentale pentru sectorul serviciilor publice in 2015 au fost consemnate de Cipru - 10,2% din PIB - si Grecia- 9,9% din PIB.

Danemarca - 7% din PIB, Suedia - 6,5% din PIB si Belgia- 6,4% din PIB au avut in 2015 cele mai mari alocari pentru Educatie.

Citeste mai departe analiza pe cheltuielile guvernamentale din UE: Romania, ultima la cheltuieli cu Educatia pe Curs de Guvernare ...citeste mai departe despre "Cum isi impart tarile UE banii: Romania e ultima la alocarile pentru Educatie" pe Ziare.com

#buget Educatie Romania UE, #prioritati cheltuieli bugetare comparatie tari UE , #Stiri Macroeconomie