Bugetul general consolidat a consemnat dupa primele patru luni din anul 2019 un deficit de 11,4 miliarde lei, echivalent cu 1,11% din PIB estimat pentru anul in curs.
Acest rezultat este cu 70% mai slab fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand minusul finantelor publice in perioada similara a fost de putin peste sase miliarde lei sau 0,65% din PIB-ul pe 2018.
De retinut, dupa prima treime din 2016 si 2017, rezultatele executiei bugetare au fost pe excedent. De remarcat atat valoarea de +0,17% de la finele lui aprilie 2017, cand efectele gestiunii economice anterioare au prevalat inca asupra efectelor schimbarii de politica in gestiunea banilor publici. Precum si faptul ca, odata declansata, deteriorarea soldului nu poate fi stapanita, desi ritmul s-a incetinit considerabil.
In 2017, de la un rezultat de +0,17% din PIB pe patru luni, ne-am dus la -2,88% din PIB pe final de an. In 2019 suntem deja la -1,11% din PIB si vrem sa ne incadram in -2,76% din PIB.
Aritmetica elementara arata ca ar fi necesara o ajustare de 1,4% din PIB pentru a reusi aceasta performanta.
Adica avem nevoie de trei miliarde de euro ajustare (in plus la venituri si/sau in minus la cheltuieli) pe ultimele opt luni. Dintre care, atentie, pe ultimele patru luni avem deja programata majorarea cu 15% a pensiilor.
Ritmul de crestere a veniturilor bugetului general consolidat pe primele patru luni a fost de 11%, adica peste cele circa 9% ale PIB estimat pentru anul in curs, dar semnificativ sub avansul cu aproape 16% al cheltuielilor.
Practic, nu cresterea veniturilor a fost prea mica, ci cresterea cheltuielilor angajate a fost prea mare.
Citeste mai departe despre starea dezastruoasa a finantelor tarii in articolul Ajustare de 3 mld. euro in 8 luni, in conditiile cresterii pensiilor cu 15% peste 4 luni. Investitiile ies din discutie pe Curs de Guvernare.