Haos și panică pe piața RCA. „Service-urile refuză să mai preia dosarele Euroins. Nu exclud să apară și alte firme cu probleme”

Luni, 27 Martie 2023, ora 21:44
267 citiri
Haos și panică pe piața RCA. „Service-urile refuză să mai preia dosarele Euroins. Nu exclud să apară și alte firme cu probleme”
Noua criză de pe piața asigurărilor se adâncește în România FOTO Pixabay

Noua criză de pe piața asigurărilor se adâncește în România. În timp ce clienții se plâng de prețurile ridicate și că service-urile auto nu mai primesc mașini asigurate la Euroins, autoritățile vorbesc despre plafonarea prețurilor.

Guvernul ar trebui să aprobe săptămâna aceasta proiectul de hotărâre privind plafonarea preţurilor poliţelor RCA, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară va armoniza proiectul de act normativ în concordanţă cu observaţiile primite în urma punerii în transparenţă publică.

În plus, după ieșirea din piață a companiei de asigurări Euroins s-a vorbit despre înființării unei firme de asigurări de stat prin CEC Bank.

Consultantul fiscal Adrian Negrescu a explicat într-un interviu pentru Ziare.com ultimele schimbări de pe piața asigurărilor.

„Piaţa RCA e precum un bolnav cu dureri la picior (Euroins) despre care medicii (ASF) nu ştiu cum să-l trateze.

În loc să îi facă investigații detaliate, să-i facă o radiografie, să îi prescrie un tratament care să-l pună pe picioare (capitalizarea companiei, reasigurare etc.), medicii de la ASF au preferat să-i taie piciorul (să trimită Euroins în insolvență) și să-i prescrie un tratament pe bază de algocalmine (plafonări) în speranța că îi va trece febra (scumpirilor) și va reveni pe picioare.

Cu un picior tăiat (Euroins era cea mai mare companie din piață), îmi e teamă că piața e greu să își mai revină, mai cu seamă cu un alt jucător major a anunțat deja că dacă se va insista cu tratamentul anti-termic (plafonări), vor ieşi din piața românească. Altfel spus, piața RCA și așa schioapătă, ar putea rămâne infirmă, iar distanța până la certificatul de deces s-ar reduce pe zi ce trece”, este de părere Adrian Negrescu.

Expertul fiscal spune că se văd deja efectele după colapsul Euroins. În primul rând, service-urile auto nu mai acceptă clienții aceste companii.

„E o explicație plastică dar care vine să sugereze modul cel puţin discutabil în care s-au luat deciziile de către ASF. Efectele le anticipam și au început deja să apară. Service-urile nu mai vor să preia dosarele Euroins, Fondul de Garantare gâfâie pe zi ce trece, nereușind să finalizeze nici dosarele de la precedentele falimente, ce să mai vorbim de Euroins.

Fără bani, fără perspective și cu un mecanism birocratic înfiorător, FGA va amplifica și mai mult criza din ...citeste mai departe despre "Haos și panică pe piața RCA. „Service-urile refuză să mai preia dosarele Euroins. Nu exclud să apară și alte firme cu probleme”" pe Ziare.com

#asigurari, #asigurari RCA, #plafonare preturi asigurari, #adrian negrescu , #Stiri Macroeconomie