Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Estimări sumbre despre evoluția prețurilor în 2023. Consultant financiar: ”Nu cred că vom reuşi să scădem la o inflaţie sub două cifre”

Estimări sumbre despre evoluția prețurilor în 2023. Consultant financiar: ”Nu cred că vom reuşi să scădem la o inflaţie sub două cifre”

Profesorul universitar Cristian Păun a declarat luni, 9 ianuarie, că inflația nu va scădea sub două cifre anul acesta. În opinia sa, estimările autorităților care vorbeau despre o inflație de 10 procente nu mai este valabilă.

”Aşteptăm datele pe decembrie, dar deja noiembrie ne dă peste cap toate aceste calcule. În noiembrie aveam 16,7 % şi luna decembrie va mai adăuga puţin peste această cifră, deci probabil că încheiem anul 2022 cu un 17%, 17 şi ceva la sută, adică cu două puncte procentuale faţă de cât estima BNR”, a precizat Cristian Păun la Prima News TV.

Profesorul universitar de la ASE a arătat că guvernul s-a bazat pe banda de jos a acestei variaţii, iar ”cea mai optimistă predicţie era începând cu 15%”.

”Nu mai e 15%, e 17% şi nu cred că merge să o luăm pe cea mai optimistă de acolo. Din punctul meu de vedere, nu cred că vom reuşi să scădem la o inflaţie sub două cifre anul acesta. Deja s-au făcut câteva mici erori, dacă nu fundamentale, se începe anul cu creşteri salariale în sectorul bugetar cu 10%. Părerea mea era că mai bine mergeam cu un 5% şi celălalt 5% să fie dat după a doua jumătate a anului”, a mai spus consultatul financiar.

El a menţionat că ”principalul ajutor a fost cel al majorărilor, pensii, alocaţii, salariul minim. ”Guvernul pune toată povara aceasta a inflaţiei pe umerii pensionarilor, pentru că au crescut pensiile, dar inflaţia este mai mare”, a mai spus profesorul universitar.

”Aceste ajutoare care se acordă în economie trebuie foarte bine ţintite şi trebuie cumpănite foarte bine”, a mai afirmat Cristian Păun. ...citeste mai departe despre "Estimări sumbre despre evoluția prețurilor în 2023. Consultant financiar: ”Nu cred că vom reuşi să scădem la o inflaţie sub două cifre”" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 302 ori