Creștere bruscă a dobânzilor pe termen lung în România. Care este clasamentul dobânzilor în UE

Joi, 16 Septembrie 2021, ora 05:11
552 citiri
Creștere bruscă a dobânzilor pe termen lung în România. Care este clasamentul dobânzilor în UE
România împrumută bani la cote record de dobândă FOTO Pixabay.com

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut din nou în luna august 2021, până la 3,72%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană.

Acest indicator critic pentru obligațiile asumate la contractarea de noi credite a urcat la cel mai mare nivel din ultimele 12 luni, după ce în februarie 2021 coborâse la doar 2,65%.

Nu s-a majorat în nicio altă țară membră UE decât cu totul marginal în Cehia (de la 1,72% la 1,74%) și Ungaria (de la 2,83% și 2,84%), potrivit cursdeguvernare.ro. Polonia a reușit, chiar o reducere marginală (de la 1,61% la 1,60%).

Din afara zonei euro, Croația (0,43% de la 0,45%) și Bulgaria (staționară la 0,14%) au performat mult mai bine decât noi. Elocventă este media UE27, care a coborât din nou în domeniul negativ, de la +0,02%, în iulie, la -0,08%, în august.

Practic, România împrumută bani la cote record de dobândă, alții rambursează cam ce au primit pentru că sunt mult mai bine cotați.

Cele mai reduse dobânzi au fost consemnate de Germania (-0,54%), Olanda (-0,48%) și Luxemburg (-0,47%). Din fostul bloc estic, cel mai bine s-a plasat Slovacia (care a adoptat moneda unică încă din 2007), cu -0,25%, mai bine decât Austria (-0,23%), Finlanda (-0,21%) și Danemarca (-0,16%). De reținut, Grecia (+0,59%) și-a continuat trendul descendent și s-a plasat în continuare mai bine decât Italia (+0,63%).

În acest context, România s-a detașat pe primul loc în topul celor mai scumpe împrumuturi care pot fi luate de un stat membru al UE și s-a distanțat semnificativ de plutonul țărilor central-europene cu regim valutar similar.

Majorarea costurilor de împrumut pe contrasens cu practica europeană ar trebui să dea de gândit guvernantilor din perspectiva majorării datoriei publice.

Ecartul costurilor de împrumut s-a mărit la peste 30% în raport cu următoarea clasată, Ungaria. După o tendință de diminuare în lunile anterioare, diferența s-a majorat în raport cu Cehia (+114%) și a urcat la un nivel de 2,3 ori mai mare față de Polonia, economie cu regim valutar similar și cea mai apropiată în structură de cea românească. ...citeste mai departe despre "Creștere bruscă a dobânzilor pe termen lung în România. Care este clasamentul dobânzilor în UE" pe Ziare.com

#rata dobanzii, #Banca Centrala Europeana, #imprumut, #credite , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0002

1 USD = 4.5625 RON

-0.0170
  1. Revoluție în energie anunțată de China! Beijingul susține că a găsit modalitatea de a renunța la combustibilii fosili
  2. Soarta celui mai mare combinat din țară atârnă de un fir de ață. „Pentru muncitori, situația este îngrijorătoare, dar speranțe există”
  3. Cum rămâne cu pensiile pentru grupe de risc și condiții grele. Ajutoarele și compensațiile pe care le vor primi vârstnicii în 2025
  4. Semnalele care anunță o posibilă mare criză economică, asemănătoare celei din 1930. Cum să te pregătești pentru „furtună". Economist: „Trebuie să avem o strategie"
  5. Polonezii, supărați că ouăle românești sunt importate peste producția internă. Cum a reușit România să depășească la raft fermierii din Polonia
  6. Taximetriștii câștigă „războiul” cu Uber și Bolt: După 10 ani de proteste, ultimele promisiuni și sancțiunile ANAF împing românii înapoi în mașinile galbene
  7. Ungaria vrea gaz românesc din Marea Neagră: "Va fi singura sursă nouă din regiune". Replica ministrului Burduja
  8. Statul vrea să controleze o firmă înființată de un gigant al petrolului din Rusia și care a trecut prin mâinile unui fugar moldovean. Legătura cu companiile strategice din România
  9. România face front comun cu liderii europeni la Bruxelles pentru „Reînarmarea Europei”. „Continuăm construcţia de autostrăzi şi spitale, pentru care am alocat fonduri”
  10. Ministrul Finanțelor va prezenta Comisiei Europene noile taxe fiscale care vor fi introduse în România. De când vor intra în vigoare