Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Creștere bruscă a dobânzilor pe termen lung în România. Care este clasamentul dobânzilor în UE

Creștere bruscă a dobânzilor pe termen lung în România. Care este clasamentul dobânzilor în UE

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut din nou în luna august 2021, până la 3,72%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană.

Acest indicator critic pentru obligațiile asumate la contractarea de noi credite a urcat la cel mai mare nivel din ultimele 12 luni, după ce în februarie 2021 coborâse la doar 2,65%.

Nu s-a majorat în nicio altă țară membră UE decât cu totul marginal în Cehia (de la 1,72% la 1,74%) și Ungaria (de la 2,83% și 2,84%), potrivit cursdeguvernare.ro. Polonia a reușit, chiar o reducere marginală (de la 1,61% la 1,60%).

Din afara zonei euro, Croația (0,43% de la 0,45%) și Bulgaria (staționară la 0,14%) au performat mult mai bine decât noi. Elocventă este media UE27, care a coborât din nou în domeniul negativ, de la +0,02%, în iulie, la -0,08%, în august.

Practic, România împrumută bani la cote record de dobândă, alții rambursează cam ce au primit pentru că sunt mult mai bine cotați.

Cele mai reduse dobânzi au fost consemnate de Germania (-0,54%), Olanda (-0,48%) și Luxemburg (-0,47%). Din fostul bloc estic, cel mai bine s-a plasat Slovacia (care a adoptat moneda unică încă din 2007), cu -0,25%, mai bine decât Austria (-0,23%), Finlanda (-0,21%) și Danemarca (-0,16%). De reținut, Grecia (+0,59%) și-a continuat trendul descendent și s-a plasat în continuare mai bine decât Italia (+0,63%).

În acest context, România s-a detașat pe primul loc în topul celor mai scumpe împrumuturi care pot fi luate de un stat membru al UE și s-a distanțat semnificativ de plutonul țărilor central-europene cu regim valutar similar.

Majorarea costurilor de împrumut pe contrasens cu practica europeană ar trebui să dea de gândit guvernantilor din perspectiva majorării datoriei publice.

Ecartul costurilor de împrumut s-a mărit la peste 30% în raport cu următoarea clasată, Ungaria. După o tendință de diminuare în lunile anterioare, diferența s-a majorat în raport cu Cehia (+114%) și a urcat la un nivel de 2,3 ori mai mare față de Polonia, economie cu regim valutar similar și cea mai apropiată în structură de cea românească. ...citeste mai departe despre "Creștere bruscă a dobânzilor pe termen lung în România. Care este clasamentul dobânzilor în UE" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 275 ori