Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Previziuni pentru creșterea economică a României în următorii doi ani. Procentele lansate de Comisia Europeană

Previziuni pentru creșterea economică a României în următorii doi ani. Procentele lansate de Comisia Europeană

Previziunile economice de toamnă ale Comisiei Europene pentru România sunt 1,8% creştere economică în 2023 şi 2,2% în 2024, arată un comunicat de presă al executivului european.

„După un an 2022 cu o creştere importantă, economia României urmează să încetinească, estimându-se că PIB real va creşte cu aproximativ 2 % în următorii ani, din cauza inflaţiei în urcare, a înăspririi condiţiilor financiare şi a urmărilor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Se preconizează că inflaţia va atinge un nivel maxim la sfârşitul anului 2022 şi că va rămâne la un nivel ridicat în 2023, înainte de a scădea în 2024”, menţionează sursa citată.

„Şomajul se va menţine la aproximativ 5-6 %. Se estimează că deficitul public va scădea treptat până la 4,8 % în 2024, ca urmare a veniturilor ridicate şi a scăderii cheltuielilor curente ca pondere din PIB, în principal pe fondul unei creşteri semnificative a PIB-ului nominal. Ponderea datoriei în PIB va fi de circa 47,6 % în 2024”, potrivit comunicatului de presă al CE.

În ansamblu, se estimează că PIB real va înregistra o creştere cu 5,8 % în 2022, cu 1,8 % în 2023 şi cu 2,2 % în 2024. În privinţa riscurilor, previziunile macroeconomice înclină către o evoluţie negativă, deoarece întârzierile în ceea ce priveşte punerea în aplicare a planului de redresare şi rezilienţă al României ar putea reduce investiţiile şi creşterea economică.

La nivelul UE

După o primă jumătate a anului puternică, economia UE a intrat într-o fază mult mai dificilă. Şocurile declanşate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei afectează cererea mondială şi consolidează presiunile inflaţioniste la nivel mondial. UE se numără printre cele mai expuse economii avansate, din cauza proximităţii sale geografice faţă de război şi a dependenţei puternice de importurile de gaze din Rusia. Criza energetică erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor şi afectează producţia. Percepţia generală asupra economiei a scăzut semnificativ. Prin urmare, deşi se preconizează că creşterea în 2022 va fi mai bună decât se preconizase anterior, perspectivele pentru 2023 sunt semnificativ mai slabe în ceea ce priveşte creşterea economică şi mai ridicate în ceea ce priveşte inflaţia în comparaţie cu previziunile intermediare ale Comisiei din vara acestui an.

Creşterea preconizată se va ...citeste mai departe despre "Previziuni pentru creșterea economică a României în următorii doi ani. Procentele lansate de Comisia Europeană" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 422 ori