Schimbări pe piața creditelor: dobânzile au scăzut semnificativ. „Băncile se întrec între ele în oferte”

Sambata, 10 Iunie 2023, ora 20:44
456 citiri
Schimbări pe piața creditelor: dobânzile au scăzut semnificativ. „Băncile se întrec între ele în oferte”
Acum cea mai mică dobândă fixă pe 3 ani este de doar 5.89% FOTO Pixabay

Piața financiar-bancară a trecut prin mai multe schimbări în ultima perioadă. După ce dobânzile au crescut brusc, iar oamenii s-au trecit cu rate mult mai mari, specialiștii spun că sectorul a început să-și revină.

În plus, dobânzile sunt mult mai mici acum, în special cele fixe.

Valentin Anghel, CEO al unei companii de brokeraj de credite din România, a explicat pentru Ziare.com fenomenul.

„Piața creditelor își revine și, într-adevăr, anumite bănci din țara noastră au scăzut considerabil dobânzile fixe la creditele ipotecare noi de achiziție imobile, dar și la creditele ipotecare de refinanțare a acelor credite scumpe, contractate în trecut pe dobândă variabilă mare sau pe dobândă fixă mare.

Acum cea mai mică dobândă fixă pe 3 ani este de doar 5.89%. O valoare record, aș putea spune, cea mai mică din ultimul an”, a declarat Valentin Anghel.

Specialistul spune că scăderea dobânzilor fixe a fost influențată și de creșterea IRCC și ROBOR.

„Evident, sunt mai mulți factori care au condus la scăderea dobânzilor fixe, însă principalul impact este reprezentat de creșterile IRCC și ROBOR. Concret, creșterile IRCC și ROBOR au condus la creșterile dobânzilor variabile, iar acest fapt a „forțat” oarecum piața bancară să se reinventeze, să regândească și să restabilească un nivel optim și sănătos de creditare.

Și cum puteau restabili băncile un nivel optim și sigur de creditare? Prin conceperea ofertelor de finanțare pe dobânzi fixe.

Băncile nu au ca obiectiv stoparea creditării și nici nu puteau aștepta ca vechile credite acordate de ele pe dobânzi variabile să devină neperformante, așa că au luat inspirata decizie de a scoate pe piață credite ipotecare noi sau de refinanțare cu dobânzi fixe, mult mai accesibile și mai avantajoase decât pe dobânzi variabile.

Să ținem cont că există o concurență între bănci, iar dobânzile lor sunt aproximativ asemănătoare, dar acest fapt este în avantajul populației.

Acum e momentul să contractezi un credit ipotecar, când băncile se întrec între ele în oferte. Cu toate acestea, este bine să alegem exact creditul care ni se potrivește întru totul”, a explicat expertul în brokeraj.

În ultima perioadă oamenii au căutat credite cu dobânzi fixe, având în vedere fluctuația ROBOR și IRCC.

„Atunci când băncile scad dobânzile, mai ales pe cele fixe care sunt atât d ...citeste mai departe despre "Schimbări pe piața creditelor: dobânzile au scăzut semnificativ. „Băncile se întrec între ele în oferte”" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#credite, #credite banci, #credit ipotecar, #Banca, #dobanzi , #Stiri Macroeconomie