Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Gazele pe luna decembrie 2022 l-au costat pe un român peste 30% din venitul familiei. Expert: ”Consumatorii trebuie să fie ajutați atunci când au nevoie”

Gazele pe luna decembrie 2022 l-au costat pe un român peste 30% din venitul familiei. Expert: ”Consumatorii trebuie să fie ajutați atunci când au nevoie”

Expertul în energie Dumitru Chisăliță a sesizat miercuri, 11 ianuarie, o situație în care s-a aflat un consumator casnic de gaze naturale. Acesta plătit pentru consumul din luna decembrie o umă importantă de bani care a afectat bugetul familiei.

”În urma sesizării din partea unui consumator de gaze naturale, că nu beneficiază de preț plafonat la gaze, în factura primită de la furnizorul său în luna noiembrie și decembrie 2022, se poate constata că avem costuri cu gazele sub prețul plafonat”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă (AEI).

”Astfel, în cazul consumatorului nostru pentru un apartament de 3 camere a fost nevoit să achite lunar în luna decembrie 2022, doar pentru gazele naturale folosite în gospodărie, o sumă de 818,19 lei, care reprezintă 31,1% din venitul lunar al familiei. Consumatorul a achitat costurile cu gazele (78%), un adaus commercial către furnizor (3%) și TVA către stat (19%), dar nu a beneficiat de nici un ajutor din partea statului prin plafonare așa cum prevede OUG 27, datorită valorii plafonului stabilit la un nive de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus.

În situația în care valoarea plafonului s-ar fi stabilit la un nivel de 0,24 lei/kWh cu TVA inclus (explicații aici), atunci acest consumator ar fi achitat o factură de 713,22 lei, respectiv ar fi avut cheltuieli mai mici cu 4% din bugetul familiei.

În același timp apreciem că cel târziu în luna mai 2023 costurile cu gazele naturale la furnizor pentru populație, ar tinde către valoarea de 0,24 lei/kWh (valoarea propusă spre plafonare în luna ianuarie 2023), dar atunci acest preț nu ar mai ajuta consumatorul deoarece nu se mai consumă gaze aproape deloc”, a mai explicat Dumitru Chisăliță.

Președintele AEI este de părere că ”se impune analizarea stabilirii unui plafon nou al prețului la gaze atunci când el ar aduce beneficii consumatorului și nu peste 5 luni atunci când el ar avea doar valoare …. electorală”. ...citeste mai departe despre "Gazele pe luna decembrie 2022 l-au costat pe un român peste 30% din venitul familiei. Expert: ”Consumatorii trebuie să fie ajutați atunci când au nevoie”" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 432 ori