Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Consiliul pentru IMM-uri a calculat cat ne costa balciul politic marca PSD: Cel putin 2 miliarde de euro

Consiliul pentru IMM-uri a calculat cat ne costa balciul politic marca PSD: Cel putin 2 miliarde de euro
Impactul instabilitatii politice ar putea fi de 2 miliarde de euro pana la finalul anului, acesta fiind generat de cresterea dobanzilor si a costurilor de imprumut ale statului, precum si de cresterea costurilor pentru produsele importate, potrivit lui Florin Jianu, reprezentant al Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) si fost ministru pentru Mediul de Afaceri (primul care a demisionat dupa ordonanta 13).

"Calculul pe care noi l-am facut avand in vedere cresterea dobanzilor si a costurilor de imprumut ale statului, cresterea costurilor pe produsele importate duc la un cost total pana la sfarsitul anului de aproximativ 2 miliarde de euro.

Va fac numai o radiografie numai a ceea ce inseamna diferenta de curs valutar si implicatiile pe importuri. Importurile trimestriale sunt in jur de 20,8 miliarde de euro, atat au fost pe primul trimestru, iar daca ne uitam la o diferenta a cursului valutar de la 4,55 lei/ euro la 4,59, avem 20 de milioane de euro strict", a spus Florin Jianu, in cadrul unui conferinte de presa.

Acesta a subliniat ca la aceasta suma nu au fost luate in calcul fondurile europene, iar in programul de guvernare era prevazut ca pana la finalul anului sa fie atrase 4,6 miliarde de euro.

"Ganditi-va ca mai mult de 80% dintre ele nu vor fi realizate. Trebuie sa facem diferenta, nu avem exact datele cat sunt plati directe pe agricultura, pentru ca ele o sa intre in acest calcul de 4,6 miliarde de euro, dar se scad. Cred ca acelea vor fi singurele sume atrase in acest an, daca ma intrebati pe mine. Suntem la jumatatea anului, nu avem acreditate autoritatile de management, nu sunt semnate contracte", a afirmat Jianu.

Ovidiu Nicolescu, presedintele de onoare al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a precizat ca pierderea rezulta nu doar din faptul ca banii nu au fost incasati, ci si din acela ca bugetul nu va avea partea de impozite si contributiile generate de aceste fonduri.

Totodata, Florin Jianu a mentionat ca instabilitatea economica indusa de tensiunile politice recente a produs o serie de efecte ale caror repercusiuni se vad si se vor vedea si in urmatoarele luni.

Citeste mai departe despre "Consiliul pentru IMM-uri a calculat cat ne costa balciul politic marca PSD: Cel putin 2 miliarde de euro" pe Ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1410 ori