Consiliul Fiscal: Bugetul asigurarilor sociale nu este sustenabil

Joi, 10 Mai 2012, ora 20:37
1306 citiri
Consiliul Fiscal: Bugetul asigurarilor sociale nu este sustenabil

Membrii Consiliului Fiscal considera ca exista riscuri importante cu privire la sustenabilitatea pe termen mediu a bugetului de asigurari sociale.

Reprezentantii Consiliului sustin ca, cel putin in prezent, nu exista oportunitatea unor eventuale majorari de cheltuieli sau reduceri de contributii, iar acestea trebuie analizate numai in contextul identificarii unor solutii alternative de reducere a deficitului, in special prin largirea bazei de impozitare.

Cei de la Consiliul Fiscal sunt de parere ca ponderea cheltuielilor cu asistenta sociala in Romania este semnificativa, iar problema deficitului sistemului public de pensii nu este rezolvata. Cheltuielile bugetare cu pensiile, spun specialistii Consiliului, nu pot fi sustinute in raport cu contributiile incasate, chiar daca s-au luat unele masuri in vederea ameliorarii acestei deficiente (noua lege a pensiilor).

Exista riscuri importante cu privire la sustenabilitatea pe termen mediu a bugetului de asigurari sociale, iar oportunitatea unor eventuale majorari de cheltuieli sau reduceri de contributii trebuie analizata numai in contextul identificarii unor solutii alternative de reducere a deficitului, in special prin largirea bazei de impozitare, precizeaza reprezentantii Consiliului.

Potrivit membrilor acestuia, Romania trebuie sa aiba ca prioritate zero cresterea urgenta si substantiala a absorbtiei fondurilor UE in urmatorii ani, in conditiile in care, ca urmare a noului pact fiscal, deficitele bugetare maxime permise vor fi mult mai mici.

Reprezentantii Consiliului Fiscal vorbesc, in documentul citat, si despre necesitatea reducerii evaziunii fiscale pentru obtinerea unor venituri suplimentare la buget in conditiile in care Romania are una dintre cele mai mici ponderi in PIB a veniturilor fiscale (impozite si contributii sociale) dintre tarile UE.

Veniturile fiscale au reprezentat, in 2011, doar 27,2% din PIB, cu 12,4 puncte procentuale din PIB mai mici decat media europeana. Astfel, la nivelul anului 2011, gradul de eficienta al taxarii in cazul taxei pe valoarea adaugata si a contributiilor sociale - calculat ca raport intre rata implicita de impozitare si cea legala - este printre cele mai reduse din tarile est-europene din esantion, 54% in cazul TVA, fata de Estonia (82%) sau Bulgaria (71%), si 61% in cazul contributiilor sociale', se mai arata in document.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#asigurari sociale, #buget sanatate, #consiliul fiscal, #pondere venituri PIB , #Stiri Macroeconomie