Consilier prezidential: Criza-corona rascoleste preturile. Oportunitatile si riscurile Romaniei

Marti, 28 Aprilie 2020, ora 14:09
862 citiri
Consilier prezidential: Criza-corona rascoleste preturile. Oportunitatile si riscurile Romaniei
Foto: Arhiva Ziare.com

Consilierul prezidential Cosmin Marinescu sustine ca redresarea economica va reusi cu ajutorul economiei de piata, insa subliniaza ca aceasta nu trebuie sa "degenereze pe calea oportunismului si a hazardului moral", fiind nevoie de transparenta, decizii fundamentate si reguli clare pentru toata lumea.

"Cu economia de piata vom traversa starea de urgenta si, prin politici publice stimulative, tot cu economia de piata vom reusi sa ne redresam economic si sa mergem mai departe.

Insa trebuie sa avem grija, cu atat mai mult in actuala stare de urgenta, ca economia de piata sa nu degenereze pe calea oportunismului si a hazardului moral. De aceea, avem nevoie de transparenta, decizii fundamentate si reguli clare pentru toata lumea, fie ca ne referim la schemele de sprijin, la somajul tehnic sau accesul la fondurile publice", a scris Marinescu pe site-ul sau.

El sustine ca, dupa aceasta criza provocata de noul coronavirus, economia se va redresa mai devreme sau mai tarziu, in functie de gradul sau de flexibilitate si de eficienta masurilor de relansare economica.

Potrivit FMI, economia globala va scadea cu 3% in 2020

Marinescu aminteste ca, potrivit FMI, economia globala va scadea cu 3% in 2020, in conditiile in care majoritatea economiilor lumii vor evolua in teritoriu negativ, in ciuda masurilor active anuntate sau pe care guvernele deja le-au adoptat.

In acest context, el arata ca trebuie sustinut modul echilibrat in care autoritatile romane s-au raportat la mecanismele pietei, cu preocuparea generala de a nu interveni agresiv in functionarea acestora.

"Economia nu trebuie orientata pe contrasens fata de legile cererii si ofertei, nici macar in starea de urgenta, mai ales atunci cand intreprinzatorii arata eforturi de solidaritate", a mai scris consilierul prezidential.

El apreciaza faptul ca unele firme cu capital romanesc au ales sa produca masti de protectie, combinezoane si alte echipamente medicale.

Potrivit acestuia, in contextul crizei, trebuie cautate oportunitatile, subliniind ca vor exista cu "duiumul". El da drept exemplu faptul ca prin diverse scheme de sprijin si investitii pot fi alese pentru a fi sustinute strategic anumite sectoare pentru reducerea dependentei de unele importuri.

"Este important (...) sa obtinem un echilibru fezabil intre solutiile nationale si beneficiile comertului liber pe plan international", avertizeaza Marinescu.

Criza-corona rascoleste tocmai datele esentiale ale economiei de piata: pretur ...citeste mai departe despre "Consilier prezidential: Criza-corona rascoleste preturile. Oportunitatile si riscurile Romaniei" pe Ziare.com

#economie Romania coronavirus , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0003

1 USD = 4.6356 RON

-0.0046
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  3. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  4. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  5. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  6. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  7. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  8. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  9. La cât a ajuns salariul mediu net în România și cum va influența noul salariu minim. Domeniile cu cel mai bine plătiți angajați
  10. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul