Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Comisia Europeana: Salariile bugetarilor au crescut mult prea repede. Romania a deviat de la tinta de deficit

Comisia Europeana: Salariile bugetarilor au crescut mult prea repede. Romania a deviat de la tinta de deficit
Comisia Europeana avertizeaza Romania ca, din cauza modificarilor aduse legii bugetului, majorarea salariala este mult prea mare in comparatie cu productivitatea tarii. Oficialul european Isabel Grilo a sustinut ca Romania risca sa devieze de la tinta privind deficitul bugetar de 3%.

"Vedem echilibrul structural, valorile istorice si cele prognozate si recomandate. Pana in 2018, este echilibrul structural. Obiectivul pe termen mediu ar trebui sa fie ceea ce Romania a stabilit, o valoare care a fost atinsa in 2014-2015, dar de atunci a deviat de la tinta, coborand mult sub aceasta tinta, a deficitului de 1%.

Potrivit prognozelor Comisiei, fara anumite actiuni politice care sunt exprimate in Legea bugetului, ea va cobori si mai mult, deci deficitul s-ar mari. Ceea ce ar cere Comisia Europeana in privinta deficitului structural este o ajustare pentru 2019 si 2020, atunci Romania s-ar intoarce la 3% deficit", a declarat Isabel Grilo, sef de unitate a Directiei Generale pentru Afaceri Economice si Financiare din cadrul Comisiei Europene.

Oficialul european sustine ca salariile au crescut mult prea repede in sectorul public. "Acest lucru nu este o problema, problema este modul in care se reflecta productivitatea Romaniei in comparatie cu salariile crescute.

Productivitatea Romaniei nu a stagnat, insa evolutia salariala este mult prea mare in raport cu aceasta", a adaugat Isabel Grilo.

Reprezentantul Comisiei Europene si-a exprimat ingrijorarea cu privire la cresterea deficitului contului curent.

De asemenea, Isabel Grilo a afirmat ca modificarile aduse de catre Romania Codului Fiscal afecteaza mediul comercial in mod negativ, iar investitorii nu vor mai dori sa investeasca in tara noastra.

Investitorii vor decide sa nu mai investeasca

"Evolutiile din 2017-2018 in domeniul legislatiei privind fiscalizarea muncii. S-au facut ajustari in Codul Fiscal, schimbari in ceea ce priveste contributiile la asigurarile sociale intre angajator si angajati.

Ele nu au facut obiectul unei evaluari de impact. Au dus la efecte nedorite. Noi nu vrem surprize. Surprize ii faci unui copil. Ceea ce ne-a surprins. Ele pot mari riscurile percepute, afecteaza investitiile si productia. Aduc costuri crescute ale afacerilor, Investitorii vor decide sa nu mai investeasca", a precizat oficialul CE.

Citeste mai departe despre "Comisia Europeana: Salariile bugetarilor au crescut mult prea repede. Romania a deviat de la tinta de deficit. Replica de la Finante: De vina e majorarea alocatiilor" pe Ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1213 ori