Comisia Europeana cere Romaniei masuri exceptionale si implementate corect pentru a controla pesta pocina

Marti, 07 August 2018, ora 18:18
1461 citiri
Comisia Europeana cere Romaniei masuri exceptionale si implementate corect pentru a controla pesta pocina
Foto: Arhiva Pixabay

Modul in care pesta porcina se raspandeste in Romania este privit cu ingrijorare de autoritatile de la Bruxelles. Comisia Europeana si-a anuntat disponibilitatea de a oferi ajutor si a atras atentia ca doar prin implementarea corecta a unor masuri adecvate focarele vor fi stinse.

"Urmarim indeaproape evolutia pestei porcine in Romania. Masuri exceptionale, cum ar fi alocarea unui numar suficient de angajati si intetirea controalelor trebuie sa fie implementate de autoritatile romane pentru a asigura tinerea sub control a focarelor existente.

Gradul de raspandire a bolii va depinde de implementarea corecta a legislatiei europene si a masurilor prevazute in strategia europeana in ce priveste pesta porcina. Comisia Europeana este pregatita sa continue sa ajute Romania si sa asigure si asistenta tehnica suplimentara", se arata in declaratia unui purtator de cuvant al Comisie Europene remisa, marti, Ziare.com.

La nivelul Uniunii Europene exista un set de masuri, cuprinse intr-o directiva, de preventie sau control in cazul in care pesta porcina apare fie in gospodarii, fie in salbaticie, intr-una din tarile membre.

Aceasta strategie prevede ce trebuie sa faca tarile unde virusul a fost confirmat, dar si cele unde nu exista cazuri, insa exista riscul de contaminare. Astfel, daca statele membre urmeaza acest plan, virisul este izolat si eliminat.

In plina epidemie de pesta, mai multe cadavre de porc plutesc pe Dunare sau zac pe campuriFiul lui Dragnea a vandut 10.000 de porci chiar inainte de epidemie. Stia statul ca pesta urmeaza sa faca prapad?Pesta porcina se extinde cu repeziciune: Risc pentru alte 14 judete. Exporturile de mezeluri romanesti sunt in pericolDaea, despre pesta porcina: Nu inteleg cum intr-un complex cu o singura intrare si iesire a putut intra virusul

Autoritatile din Romania au fost avertizate dar nu au facut nimic

In Romania, pesta a fost pentru prima depistata in urma cu un an. Mai exact, in august 2017, a fost diagnosticat un porc dintr-o gospodarie de la Satu Mare, din apropierea granitei cu Ucraina. Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a reusit atunci sa tina situatia sub control.

Cu toate astea, tot anul trecut, la scurt timp dupa confirmarea existentei pestei porcine in Romania, Comisia Europeana a dat publicitatii un raport in care evidentia faptul ca statul roman nu ia toate masurile necesare pentru a impiedica raspandirea bolii.

Spre exemplu, in raport se arata ca Romania n ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana cere Romaniei masuri exceptionale si implementate corect pentru a controla pesta pocina" pe Ziare.com

#Comisia Europeana pesta porcina Romania , #Stiri Macroeconomie