Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Comisia Europeana ancheteaza Transgaz. Compania e suspectata ca a impiedicat exportul de gaze

Comisia Europeana ancheteaza Transgaz. Compania e suspectata ca a impiedicat exportul de gaze
Comisia Europeana a deschis joi o procedura oficiala de investigare a monopolului controlat de stat Transgaz, compania fiind suspectata ca a impiedicat exportul de gaze naturale din Romania catre alte state membre ale Uniunii Europene prin Ungaria, a anuntat vineri executivul european.

Decizia vine la un an dupa inspectiile desfasurare la companiile Transgaz, Romgaz si OMV Petrom de catre inspectori de concurenta ai Comisiei Europene.

Romania este al treilea producator de gaze naturale din Uniunea Europeana, dupa Olanda si Marea Britanie, si dispune de rezerve importante de gaze naturale, daca se includ si zacamintele de gaze naturale descoperite recent in Marea Neagra.

Transgaz este unicul operator al sistemului de transport de gaze naturale din Romania, avand statut de monopol, si este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 58,5% din actiuni.

"Comisia este hotarata sa se asigure ca, in intreaga Uniune Europeana, consumatorii beneficiaza de securitatea aprovizionarii cu energie la preturi accesibile. O piata unica europeana a energiei integrata si competitiva este esentiala in acest sens. Prin urmare, trebuie sa investigam daca Transgaz si-a folosit in mod abuziv pozitia dominanta prin izolarea pietei de gaze din Romania si prin impiedicarea integrarii acesteia in reteaua europeana de gaze", a afirmat comisarul european pentru concurenta, Margrethe Vestager, citata in comunicat.

Concret, investigatia antitrust a CE se va concentra asupra indiciilor potrivit carora Transgaz a elaborat o strategie de restrictionare a exporturilor de gaze din Romania catre alte state membre ale UE.

"Aceasta strategie ar fi putut fi pusa in aplicare in mai multe moduri, inclusiv utilizand: taxele de utilizare a sistemelor de transport legate de interconectare; investitii insuficiente sau intarzieri in construirea infrastructurii corespunzatoare; precum si argumente tehnice nefondate, ca pretext pentru a impiedica exporturile sau pentru a justifica intarzierile in ceea ce le priveste", arata Comisia.

Potrivit CE, daca suspiciunile privind comportamentul Transgaz se confirma, acesta inseamna o incalcare a normelor antitrust ale UE si o restrangere a concurentei, avand ca efect limitarea alegerii rutei de aprovizionare.

Astfel, Comisia Europeana va efectua o investigatie aprofundata.

Anul trecut, Transgaz a angajat o firma de avocatura pentru a apara compania in urma posibilului diferend in urma controlului efectuat in iunie 2016 de ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana ancheteaza Transgaz. Compania e suspectata ca a impiedicat exportul de gaze" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 631 ori